Nagyvilág

Putyin vérdíjat tűzött ki egy oligarcha fejére

hodorkovszkij (hodorkovszkij)
hodorkovszkij (hodorkovszkij)
Mihail Hodorkovszkij évek óta szúrja Putyin elnök szemét, két éve mégis megkegyelmezett neki. Most egy bírósági ítélet nyomán mindenképp a vádlottak padjára akarják ültetni.

Egy orosz bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Mihail Hodorkovszkij számüzetésben lévő orosz oligarcha ellen – írja a BBC. Oroszország egykor leggazdagabb embere 2013-ban szabadult tíz év után a börtönből elnöki kegyelemmel. Most azért akarják elkapni, mert a vád szerint több munkatársát arra utasította, hogy öljenek meg egy szibériai polgármestert.

Vlagyimir Petuhovot 1998. június 26-án gyilkolták meg, miután Nyeftyjuganszk vezetőjeként követelte, hogy a Jukosz olajcég is adózzon becsületesen. Egy másik áldozat, Jevgenyij Ribin is a halállistára került, mert tevékenysége sértette Hodorkovszkij Jukoszának érdekeit. Ribint azonban nem tudták elintézni, két támadást is túlélt.

Házkutatás és banditizmus

Öt embert már bíróság elé állítottak a támadások miatt. A Hodorkovszkij elleni elfogatóparancsnak valószínűleg csak akkor lenne hatása és értelme, ha a volt üzletember visszatérne Oroszországba. Közben kedden fegyveres rendőrök rohanták le a Hodorkovszkij által pénzelt Nyílt Oroszország nevű demokráciapárti mozgalom székhelyét Moszkvában. Adóelkerülés gyanúja miatt tartottak itt és hét aktivistánál is házkutatást.

Hodorkovszkij ideje nagy részét Londonban tölti, a vádakat koholmánynak tartja és változatlanul bírálja Vlagyimir Putyint. Szerinte a hatóságok megőrültek és banditaként viselkednek. Tavaly egy nemzetközi bíróság már úgy döntött, jogtalanul vitték csődbe a Jukoszt és ültették börtönbe Hodorkovszkijt. Az ítélet értelmében az orosz államnak kárpótlást kell fizetni a károsult egykori részvényeseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik