Nagyvilág

Oroszország most írja ki magát jogilag Európából

Egy új törvény szerint jogában áll nem alkalmazni az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) döntéseit — a több milliárd eurós Jukosz-kártérítés áll a háttérben.

A 438 fős dumában 434 igen szavazattal első olvasásban elfogadott törvény előbbre helyezi az orosz alkotmánybíróság illetékességét az Európa Tanács igazságügyi szerve, az EJEB illetékességénél.

Nem lesz kötelező érvény

“Ez problémás” – kommentálta a szavazást Strasbourgban Daniel Holtgen, az Európa Tanács főtitkárának, Thorbjorn Jaglandnak a szóvivője. Hozzátette, hogy a keddi szavazás még nem jelenti a törvény végleges elfogadását.

Ez nem vet véget az orosz hatóságokkal való konstruktív párbeszédünknek

– mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a főtitkár kapcsolatban marad a duma képviselőivel, remélve, hogy sikerül rábírni őket álláspontjuk felülbírálására.

Az Európa Tanács júliusban már aggodalmának adott hangot, amikor az orosz alkotmánybíróság hangsúlyozta az EJEB döntéseivel szembeni elsőbbségét.

A kedden jóváhagyott törvény értelmében Oroszország nem lesz kötelezhető a jövőben az EJEB döntéseinek alkalmazására, nevezetesen annak a döntésnek a végrehajtására, amely 1,9 milliárd eurós kártérítés kifizetésére kötelezi a 2004-ben pénzügyi csalás vádjával szétdarabolt Jukosz vállalat volt részvényeseinek, közöttük az ellenzéki Mihail Hodorkovszkijnak.

Vjacseszlav Liszakov, a Vlagyimir Putyin elnököt támogató Egységes Oroszország párt képviselője szerint

a törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy megvédje a jogait, ha egy nemzetközi szervezet döntése ellentétes a nemzet érdekeivel.

Oroszország is zárol bankszámlákat

A törvény ellen szavazó kisszámú képviselők egyike, Dmitrij Gudkov szerint a törvénynek megvan az a veszélye is, hogy feljogosítja Moszkvát: ne csak az EJEB-határozatok, de úgy általában a nemzetközi jog alkalmazásáról is maga döntsön. A képviselő emlékeztetett, hogy 1996-ban Oroszország is aláírta az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A hágai Nemzetközi Döntőbíróság 2014-ben úgy döntött, hogy Moszkvának 50 milliárd dollár (37 milliárd euró) kárpótlást kell megfizetnie a Jukosz részvényesei számára. Oroszország azonban elutasította az ítélet végrehajtását, Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Moszkva megvédelmezi az érdekeit. Válaszul több orosz bankszámlát és vagyontárgyat zároltak Franciaországban és Belgiumban.

Októberben a duma olyan törvényt fogadott el, amely felhatalmazza a moszkvai vezetést, hogy “kölcsönösségi alapon” Oroszországban vezetett külföldi bankszámlákat és vagyontárgyakat zároljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik