Nagyvilág

Nehéztüzérséget vetettek be Luhanszk megyében

A donyecki szakadárok készek tartani magukat a tűzszünethez, Luhanszkban viszont tovább éleződik a konfliktus.

A nehézfegyverek közé sorolt Grad rakéta-sorozatvetővel lőtték szerdán a kelet-ukrajnai szakadárok Popaszna városát – közölte Heorhij Tuka, Luhanszk megye kormányzója. Az ukrán államfő által kinevezett vezető közölte: három rakéta csapódott be a városban, az áldozatokról és károkról egyelőre nem tudni.

Luhanszk megyében és a dél-donyecki Mariupol közelében jó ideig nyugalom volt, de a kijevi hadműveleti parancsnokság jelentése szerint a szeparatisták kedd este több mint hússzor sértették meg a tűzszünetet. A hét elejétől legalább tucatnyi alkalommal lőttek nehéztüzérségi fegyverekkel, amelyek a minszki megállapodás szerint nem is lehetnének a frontvonal 30 kilométeres övezetében.

A kijevi parancsnokság szerint a szeparatisták támadást akarnak kiprovokálni az ukrán kormányerőktől, akik arra kaptak parancsot, hogy ne kezdeményezzenek harci tevékenységet és kerüljék el a helyzet kiéleződését.

Kedden az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport Minszkben megállapodott a szakadárokkal arról, hogy éjféltől újabb tűzszünet lép életbe. Szerdán a szakadár „Donyecki Népköztársaság” megerősítette az egyezség létrejöttét és közölték, hogy tartják magukat hozzá.

A héten egyébként négy ukrán katona szenvedett sérüléseket, haláleset nem történt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik