Nagyvilág

A spanyol választáson ma megdőlhet egy évtizedes rendszer

Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Spanyolországban, amely egyúttal a belpolitikát évtizedeken át meghatározó kétpártrendszer végét jelenti, mert a hagyományos nagypártok mellett két fiatal, civil politikai erő is jelentős támogatottságot tudhat maga mögött.

A választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások egybehangzóan a konzervatív Néppárt (PP), a szocialista párt (PSOE), a magát középpártnak nevező Ciudadanos (Állampolgárok), és a radikális változásokat követelő baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) sorrendjét vetítik előre.

A megszerzett szavazatok arányában csak kisebb eltérések mutatkoznak. A Metroscopia nevű, nagy tekintélyű kutatócég szerint PP 25,3 százalékra, a PSOE 21 százalékra, a Ciudadanos 19,1 százalékra, a Podemos 18,2 százalékra számíthat a voksokból.

Az előrejelzésekből is látszik, hogy szoros küzdelemre lehet számítani, és a politikai elemzők nem tartják kizártnak, hogy meglepetést okoz majd a végeredmény. Főleg azért, mert alig két héttel ezelőtt a választók 41 százaléka még nem döntötte el, kire adja le szavazatát.

A szakértők már most borítékolják, hogy a győztes párt nem tud akkora fölénnyel nyerni, hogy az elég legyen egy stabil, kormányzóképes többséghez, ezért mindenképpen együttműködési megállapodásra kényszerül majd.

A spanyol demokrácia 12. parlamenti választásán országszerte mintegy 36,5 millió szavazót várnak az urnákhoz. A parlamentbe 350, a szenátusba 208 képviselőt választanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik