Külföld

Éjjel győzködték a briteket, maradjanak EU-tagok

24.hu
24.hu

2015. 12. 18. 06:27

Elégedetten dőlt hátra mindenki az Európai Tanácsban, bár még nincs végleges megegyezés. David Cameron országában hamarosan népszavazás lesz, az EU-hoz kéne édesgetni a briteket.
Korábban a témában:

Jelentős előrelépést sikerült elérni a brit reformjavaslatok kérdésében csütörtökön, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács csúcsának első napján – közölte Donald Tusk, az ET elnöke a találkozó után.

Az elnök arról számolt be a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján, hogy “lényegi, konstruktív és pozitív” vitát folytatottak a kérdésről, miután David Cameron brit kormányfő részletesen ismertette álláspontját. “Bizakodóbb vagyok, mint a találkozó előtt voltam” – mondta Tusk. Hozzátette, “tiszteletben kell tartanunk, amit Cameron mond, de tiszteletben kell tartanunk más tagállamok igényeit is”.

Merkel bizakodó

A német kancellár szerint a megbeszélésen világossá tették, hogy minden fél azt szeretné, ha Nagy-Britannia tagja maradna az Európai Uniónak. Angela Merkel bizakodik, mert az akarat nyilvánvalóan megvan ahhoz, hogy olyan megegyezésre jussanak, ami minden fél számára kielégítő.

A Nagy-Britannia kilépéséről tartott népszavazással kapcsolatos kérdéseket az EU-csúcs csütörtöki munkavacsoráján vitatták meg az uniós vezetők. A cél az volt, hogy sikerüljön politikai megállapodásra jutni azokban az ügyekben, amik reformjáról a londoni kormány tárgyalni akar az unióval.

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról. A brit kormány a referendum előtt újra akarja tárgyalni az unióhoz fűződő viszonyát Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Nuku munkaerő-áramlás

Cameron azt írta a reformjavaslatokat részletező novemberi levelében, hogy az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlást a tagállamok gazdasági fejlettségéhez kell kötni, hogy az elmaradottabbak ne élvezhessék ezt, amíg nem zárkóznak fel a fejlett tagokhoz.

Cameron követelte, hogy Nagy-Britanniára ne vonatkozzon az EU-integráció szorosabbra vonásának szerződéses kötelme, és kifejtette, hogy a brit kormány a szociális ellátás szigorításával is korlátozni akarja az uniós bevándorlást. Utóbbi számít a legproblémásabb javaslatnak, ugyanis a Nagy-Britanniába más EU-tagállamokból érkező munkavállalók csak négyévi folyamatos, bejelentett munkaviszony után férhetnének hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból megrázná a közösséget, hiszen az EU második legnagyobb gazdasága és az egyik legnagyobb haderővel rendelkező tagállama távozna – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. november 24.
A budapesti olimpiai helyszínek 3D-s bemutatóját nézik hoszteszek a Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatát népszerűsítő festést kapott Airbus A321-es típusú repülőgép bemutatóján a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján 2016. november 24-én. A budapesti pályázatot két repülőgép népszerűsíti, amelyek a Wizz Air flottájában teljesítenek szolgálatot.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.