Nagyvilág

Ajvé, Aj Vej-vej, mi ez a córesz Pu tárgyalásán?

Dulakodás alakult ki a tüntetők és a rendőrség között hétfő délelőtt a közösségi médiában közzétett üzenetei miatt perbe fogott emberi jogi ügyvéd, Pu Cse-csiang tárgyalása miatt a bíróság épülete előtt, Pekingben – jelentette a helyszínről az AP amerikai hírügynökség.

A vád szerint Pu írásai felforgatóak voltak, és faji gyűlöletre uszítottak. A tiltakozók és nemzetközi jogvédő szervezetek szerint viszont az ügyvéd ellen indított eljárás nem más, mint politikai üldözés. Több külföldi kormány, a többi között az amerikai is Pu szabadon engedésére szólította fel a kínai hatóságokat. Pu ügyvédje tudatta, hogy a tárgyalás véget ért, de ítélet csak később várható.

Jang Csiu-jü aktivista az AP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Pu lelkiismeretes ügyvéd, pusztán ezért fogták perbe. “Támogatjuk őt, s ezzel a saját jogaink mellett is kiállunk” – magyarázta Jang.

Pu Cse-csiang kiállt a szólásszabadság mellett, és ő volt az ügyvédje az adócsalással megvádolt Aj Vej-vej ellenzéki aktivistának, akinek az ügyét támogatói szintén politikailag motiváltnak tekintették. Pu emellett bírálta a központi kormányzat politikáját az ujgur kisebbségnek otthont adó Hszincsiang-Ujgur tartományban. Pu Cse-csiang a büntető táborok rendszerének felszámolása mellett is felszólalt, melyekben a kínai hatóságok akár négy éven át is fogva tarthatnak valakit tárgyalás nélkül.

Pu tárgyalására mintegy ötven tüntető, sok külföldi újságíró és maroknyi nyugati diplomata próbált bejutni, de egyiküket sem engedték be a bíróság épületébe. A rendőrök visszaszorították őket a bejárattól, és négy tiltakozót el is vittek a helyszínről.

Pút tavaly májusban vették őrizetbe, miután részt vett egy megbeszélésen az 1989-es Tienanmen téri események tervezett megemlékezésével kapcsolatban.
1989 nyarán a kínai hatóságok erővel törték le a Peking belvárosában kialakult demokráciapárti tüntetéseket, a hadsereget is bevetették. Az akcióban több százan, vagy akár több ezren is meghallhattak. Hivatalos megemlékezések nincsenek, és a történtekről beszélni sem lehet Kínában.

Pút hivatalosan azért fogták perbe, mert olyan üzeneteket tett közzé a Twitterre hasonlító kínai Vejbón (Weibo), melyekben a tibetiekkel és ujgurokkal szembeni kormányzat politikát bírálta, s politikusokat gúnyolt ki. Jogvédők szerint akár nyolc év börtönt is kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik