Nagyvilág

Elmenekült az Iszlám Állam vezetője

abu bakr al-bagdadi (Array)
abu bakr al-bagdadi (Array)
Az iraki felderítés elől menekült Líbiába Abu Bakr al-Bagdadi.

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint a “kalifátus emírje” Törökországból utazott Líbiába, hogy elrejtőzzön az őrá vadászó iraki felderítés elől. Állítólag a dzsihadisták kezén lévő líbiai Szirt városába érkezett. Abu Bakr al-Bagdadi korábban ingázott Irak és Szíria között, de októberben megsebesült, amikor az iraki légierő csapást mért az őt szállító konvojra.

A sebesültet a szíriai Rakkába szállították, ahol megműtötték. A sebészek megmentették ugyan az életét, de nem tudtak biztosítani számára megfelelő kezelést, ezért Törökországba szállították, ráadásul – állítja a hírügynökség – ebben közreműködött az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) is.

Az Iszlám Állam javarészt Szíriában és Irakban tevékenykedik, hatalmas területeket foglalt el a két országban, de folyamatosan növeli befolyását Líbiában is, ami közvetlenebb fenyegetést jelent Európára és Afrikára. A Moamer el-Kadhafi líbiai diktátor hatalmának megdöntésére az ENSZ égisze alatt 2011-ben indított nyugat-európai katonai művelet, illetve Kadhafi halála után Líbia polgárháborúba süllyedt, és az országot gyakorlatilag jelenleg is az egymással szemben álló milíciák uralják.

A líbiai kormányzás széthullása nyomán kialakult káosz rendkívül kedvező körülményeket teremtett az Iszlám Állam számára az ottani terjeszkedésére. Az ENSZ szerint a terrorszervezetnek jelenleg két-háromezer fegyverese tartózkodik líbiai területen, többségük a Tripolitól mintegy 450 kilométerre lévő Szirt városában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik