Nagyvilág

A szír hadsereg tagjait bombázták

Az Amerika vezette koalíció légi csapásaiban négy szír katona is meghalt.

Feltételezhetően az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció mért légicsapást a szíriai kormányerők egyik táborára – közölte hétfőn egy szíriai emigráns szervezet. Damaszkusz elítélte a támadást, a nemzetközi koalíció azonban tagadja, hogy a kormányerőkre mért volna csapást.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű nagy-britanniai székhelyű szervezet szerint a támadás a nagyrészt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellenőrzte Deir-ez-Zór tartományban történt vasárnap, a Szaika szíriai katonai táborban, Ajjas település közelében. Négy szíriai katona meghalt, tizenhárman megsebesültek.

Egy másik célpont ellen Deir-ez-Zór városban szintén támadást hajtottak végre a feltételezhetően a koalíciós erőkhöz tartozó gépek, és ott meghalt egy nő és két gyermeke – közölte a helyi forrásokból tájékozódó megfigyelő szervezet.

A szíriai külügyminisztérium “nyilvánvaló agressziónak, az ENSZ alapokmánya durva megsértésének” nevezte az “Egyesült Államok vezette koalíció” támadását a katonai tábor ellen, és levelet küldött az ENSZ főtitkárának, amelyben arra kéri a Biztonsági Tanácsot, hogy “hozza meg a szükséges intézkedéseket az ehhez hasonló esetek újabb előfordulásának megakadályozására”.

Ez lehet az első eset, hogy a koalíció gépei a szíriai kormányerőkre mértek csapást, de az Egyesült Államok vezette országcsoport tagadja, hogy megtámadta volna a szíriai kormányhadsereg táborát. “Tudunk ezekről a sajtóinformációkról, de mi nem hajtottunk végre egyetlen csapást sem Deir-ez-Zórnak ebben a részében, csak 55 kilométerrel távolabb, de ott kőolajkutakat támadtunk, és nem okoztunk kárt emberéletben” – közölte az AFP hírügynökséggel Steve Warren ezredes, a koalíció szóvivője.

Deir-ez-Zór tartomány az IÁ szíriai székhelyét, Rakkát köti össze a dzsihadista terrorszervezet által uralt iraki területtel. A tartományban található olajmezők jelentős bevételi forrást jelentenek az Iszlám Államnak.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik