Külföld

A magyar kormány körmére néz az Európai Bizottság

24.hu
24.hu

2015. 12. 03. 06:23

Ugyanakkor nincs szó a jogállamiságot veszélyeztető, rendszerszintű veszélyről – hangzott el az Európai Parlament szerda esti ülésén.

Az Európai Bizottság továbbra is szorosan figyelemmel követi a magyarországi helyzet alakulását, ugyanakkor nem lát a jogállamiságot veszélyeztető rendszerszintű veszélyt – közölte Vera Jourová igazságügyi biztos az Európai Parlament szerda esti plenáris ülésén, ahol a magyar jogállamiság helyzete is napirendre került.

Odafigyelnek a magyar kormány intézkedéseire, és minden rendelkezésre álló eszközt felhasználnak, hogy Magyarország és a többi tagállam is eleget tegyen kötelezettségeinek – mondta Jourová. Kiemelte, hogy az EB több területen jogsértési eljárást folytat hazánkkal szemben. Példaként említette a menedékkérőkkel való bánásmódot, a romák szegregált oktatását és hátrányos megkülönböztetését, a norvég alapok pénzeit kezelő civilek elleni fellépést, az igazságszolgáltatás egyes megkérdőjelezhető döntéseit, a média területén kiosztott egyes állami támogatásokat, az atomerőmű-beruházás állami támogatását és a korrupciógyanús közbeszerzési eljárásokat.

Monika Hohlmeier, a belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottság néppárti koordinátora közölte: problematikusnak tartja, hogy a vitában kizárólag Magyarországra összpontosítanak, holott más tagállamokkal szemben is felmerülnek hasonló aggályok, még sincs szó a tagállamok szavazati jogának felfüggesztését lehetővé tévő 7-es cikkely alkalmazásáról.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azt mondta: a magyar kormány tudatosan és szisztematikusan gyengíti az Európai Uniót. Jávor Benedek PM-es képviselő pedig kijelentette: ha most nem tesznek semmit, később már gyengék lesznek cselekedni. A jobbikos Balczó Zoltán szerint lenne mit javítani a jogállamiság viszonyain, de más uniós tagországokban is. Hozzátette, hogy szerinte a magyar bevándorláspolitika és a kvótarendszer elutasítása miatt akarnak Magyarország ellen eljárást indítani.

Az EP plenáris ülése még júniusban fogadott el határozatot a magyarországi helyzetről, főleg Orbán Viktor halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentései, valamint a „bevándorlás és terrorizmus” kérdésében indított „nemzeti konzultációval” kapcsolatban. Ebben szorgalmazták, hogy az Európai Bizottság készítsen mélyreható jelentést Magyarországról, és álljon elő javaslattal a demokrácia, az alapjogok és a jogállamiság betartását ellenőrző uniós mechanizmusra, amely minden tagállamot egységes és objektív mutatók alapján, rendszeresen értékelne. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.