Nagyvilág

A magyar kormány körmére néz az Európai Bizottság

Ugyanakkor nincs szó a jogállamiságot veszélyeztető, rendszerszintű veszélyről – hangzott el az Európai Parlament szerda esti ülésén.

Az Európai Bizottság továbbra is szorosan figyelemmel követi a magyarországi helyzet alakulását, ugyanakkor nem lát a jogállamiságot veszélyeztető rendszerszintű veszélyt – közölte Vera Jourová igazságügyi biztos az Európai Parlament szerda esti plenáris ülésén, ahol a magyar jogállamiság helyzete is napirendre került.

Odafigyelnek a magyar kormány intézkedéseire, és minden rendelkezésre álló eszközt felhasználnak, hogy Magyarország és a többi tagállam is eleget tegyen kötelezettségeinek – mondta Jourová. Kiemelte, hogy az EB több területen jogsértési eljárást folytat hazánkkal szemben. Példaként említette a menedékkérőkkel való bánásmódot, a romák szegregált oktatását és hátrányos megkülönböztetését, a norvég alapok pénzeit kezelő civilek elleni fellépést, az igazságszolgáltatás egyes megkérdőjelezhető döntéseit, a média területén kiosztott egyes állami támogatásokat, az atomerőmű-beruházás állami támogatását és a korrupciógyanús közbeszerzési eljárásokat.

Monika Hohlmeier, a belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottság néppárti koordinátora közölte: problematikusnak tartja, hogy a vitában kizárólag Magyarországra összpontosítanak, holott más tagállamokkal szemben is felmerülnek hasonló aggályok, még sincs szó a tagállamok szavazati jogának felfüggesztését lehetővé tévő 7-es cikkely alkalmazásáról.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azt mondta: a magyar kormány tudatosan és szisztematikusan gyengíti az Európai Uniót. Jávor Benedek PM-es képviselő pedig kijelentette: ha most nem tesznek semmit, később már gyengék lesznek cselekedni. A jobbikos Balczó Zoltán szerint lenne mit javítani a jogállamiság viszonyain, de más uniós tagországokban is. Hozzátette, hogy szerinte a magyar bevándorláspolitika és a kvótarendszer elutasítása miatt akarnak Magyarország ellen eljárást indítani.

Az EP plenáris ülése még júniusban fogadott el határozatot a magyarországi helyzetről, főleg Orbán Viktor halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentései, valamint a „bevándorlás és terrorizmus” kérdésében indított „nemzeti konzultációval” kapcsolatban. Ebben szorgalmazták, hogy az Európai Bizottság készítsen mélyreható jelentést Magyarországról, és álljon elő javaslattal a demokrácia, az alapjogok és a jogállamiság betartását ellenőrző uniós mechanizmusra, amely minden tagállamot egységes és objektív mutatók alapján, rendszeresen értékelne. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik