Nagyvilág

Dezertálásokkal fogy az Iszlám Állam

Gyengén őrzött ellenőrzőpontok, egyre több zsoldos, egyre kevesebb saját harcos. A bombázások miatt már 20 ezernél többen haltak meg az Iszlám Államból, és sokan menekülnek is onnan. Legalábbis ezt mondja az USA.

Roppant optimista az Egyesült Államok az Iszlám Állam legyőzését illetően: állítják, egyre többen hagyják ott a szervezetet a bombázások hatására. Az USA szerint 23 ezer IÁ harcost öltek meg eddig a légicsapásokban, ezért látható egyre több alig védett IÁ-ellenőrzőpont, és ezért van egyre inkább szükségük zsoldosokra – írja a USA Today.

Persze az amerikai központi parancsnokság közel-keleti műveleti főnöke, Lloyd Austin figyelmeztetett: megbízható információjuk kevés van, és még így is van 20-30 ezer harcosa az Iszlám Államnak, ráadásul olyan városok vannak a birtokukban Irakban, mint Moszul és Ramadi (hogy Szíriáról ne is beszéljünk).

Michael O’Hanlon, a Brookings Intézet katonai szakértője szerint is korai bármilyen trendvonalat megrajzolni. Szerinte is jól hangzik, hogy egyre több anekdota és pletyka kering az IÁ dezertőreiről, de várjuk ki inkább, jön-e a terrorszervezet meggyengüléséről bővebb információ.

Persze vannak tények is: Kirkuk mellett a múlt héten 90 IÁ-fegyveres adta meg magát a kurd erőknek. Nem állnak jól az iszlamisták több fronton sem. A kurdok elfoglalták Szindzsárt, eléggé elvágva egymástól az IÁ iraki és szír területeit, miközben az iraki erők ostromgyűrűbe zárták Ramadit. Eközben Warren is megerősítette, hogy alig védik már a chechpointokat az iszlamisták, és több külföldi zsoldost pénzelnek kényszerből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik