Nagyvilág

Ajtóstul ront Szíriába Németország

A kormány már rábólintott, most a német alsóházon a sor, és aztán akár 1200 német katona is mehet Szíriába. A légicsapásokat támogatják majd, de Maliba is mennek a franciákat tehermentesíteni.

A német kormány keddi ülésén elfogadta és a törvényhozás alsóháza (Bundestag) elé terjesztette a hadsereg (Bundeswehr) szíriai küldetéséről szóló javaslatát, miszerint Németország műholdas felderítéssel, felderítő repülőgépekkel és légi utántöltő repülőkkel, továbbá egy hadihajóval támogatja az Iszlám Állam (IÁ) elleni koalíció szíriai műveleteit.

A javaslat szerint a Bundeswehr legfeljebb 1200 katonával támogathatja a szövetséget, és egyelőre egy évig, 2016 decemberéig működik közre az Iszlám Állam szíriai állásai elleni légicsapásokban. Németország eddig is tagja volt az amerikai vezetésű koalíciónak, az észak-iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) kiképzésében és felfegyverzésében vállalt szerepet. Részvételét francia kérésre terjeszti ki. Az ehhez szükséges felhatalmazást a Bundestag várhatóan már pénteken megadja.

A Bundeswehr jelenleg 16 küldetésben vesz részt. A szíriai lehet a 17., és a legnagyobb szabású misszió. A kormány 134 millió eurót irányoz elő a költségeire.

Németország három területen támogatja a légicsapásokat. Műholdas felderítő kapacitásai és Tornado felderítő gépei révén segédkezik azok előkészítésében, a célpontok felmérésében, mozgásuk feltérképezésében. A légi utántöltő repülőgépek révén logisztikai támogatást nyújt a szövetséges harci repülőknek. A német haditengerészet egy fregattja pedig a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó védelmét biztosítja.

Németország azzal is támogatja Franciaországot, hogy növeli a Maliban szolgálatot teljesítő katonák létszámát, átvállalva ezzel a nyugat-afrikai ország stabilizálása miatt Franciaországra háruló terhek egy részét. A javaslatot a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium készítette elő. Németország “katonailag szükséges és politikailag vállalható” feladatokat végez el – mondta Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter egy keddi lapinterjúban – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik