Külföld

Német védelmi miniszter: a szír hadsereg alakulatai is csatlakozhatnának a szövetséghez

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 30. 11:15

A francia külügyminiszter után a német védelmi miniszter is felvetette, hogy akár a szíriai rezsim erői is csatlakozhatnának az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista terrorszervezet elleni szövetséghez.

Ursula von der Leyen szerint a szíriai hadseregnek vannak alakulatai, amelyeket “nagyon is be lehetne vonni” az IÁ elleni harcba. A miniszter a ZDF német országos közszolgálati televízió egy vasárnap esti politikai műsorában hangsúlyozta, hogy Bassár el-Aszad jelenlegi elnökkel ugyan nem képzelhető el Szíria jövője, de a “politikai átmenet” megindítása után meg kell vizsgálni azt a kérdést, hogy a reguláris erők miként vehetnének részt az IÁ elleni nemzetközi szövetségben.

Erre az ügyre akkor kell majd visszatérni, amikor már zajlik a politikai átmenet és “világos, hogy mi történik majd Aszaddal” – mondta a német védelmi miniszter.

A német kormány részéről Ursula von der Leyen nyilatkozata az első, amely arról a lehetőségről szól, hogy az Aszad-rezsim hadserege is csatlakozhatna a dzsihadisták elleni szövetséghez. Ugyanilyen értelmű nyilatkozatot tett pénteken a francia külügyminiszter, Laurent Fabius is.

A Nyugat a szíriai polgárháború kezdete – 2011 – óta elzárkózott az együttműködéstől az Aszad-rendszerrel. Párizs és Berlin hozzáállásának változását magyarázva Wolfgang Ischinger, a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) tekintélyes vezetője a Handelsblatt című német üzleti lapban hétfőn megjelent interjúban rámutatott, hogy mivel a nyugati szövetségesek nem akarnak szárazföldi csapatokat hadba küldeni az IÁ ellen, a szíriai hadsereg az egyetlen reguláris szárazföldi erő, amely “szóba jöhet”.

Ha az IA legyőzése az “elsődleges cél, akkor ezt a békát le kell nyelni”, vagyis együtt kell működni Aszaddal – mondta Wolfgang Ischinger. Hozzátette: az Egyesült Államok Irakban Szaddám Huszein elnök 2003-ban végrehajtott megbuktatása után felszámolt valamennyi állami struktúrát, így a hadsereget is.

“Ezt a hibát nem lenne szabad Szíriában is elkövetni”, a politikai újrakezdéshez meg kell őrizni a szíriai hadsereget és az állami apparátust, amennyire csak lehet – emelte ki az MSC vezetője.

A német kormány várhatóan kedden, rendkívüli ülésen hoz döntést az IÁ elleni szövetségben való részvételének kiterjesztéséről. Németország eddig az észak-iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) kiképzésében és felfegyverzésében vállalt szerepet, Franciaország felkérésére pedig felderítő repülőgépeket is bevet majd, és kivezényelnek egy fregattot a Földközi-tengerre a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozók védelmére. Tervezik továbbá, hogy a hadsereg (Bundeswehr) műholdas felderítő képességének mozgósításával és egy üzemanyag-utántöltő repülőgéppel is támogatják az IÁ állásaira légi csapásokat mérő szövetséges erőket.

A küldetéshez meg kell szerezni a törvényhozás alsóháza (Bundestag) felhatalmazását is. A kormány tervei szerint a Bundestag még decemberben dönt a kormány kéréséről.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.