strasbourgi-birosag(430x286).jpg (strasbourgi bíróság, emberi jogok európai bírósága, )
Külföld

Strasbourg rábólintott: indulhat a Magyarország elleni kezdeményezés

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 27. 11:28

Az EB vezető politikai testülete, a „biztosok kollégiuma” kedden Strasbourgban döntött róla, hogy a brüsszeli székhelyű Európai Humanista Föderáció Ébredj, Európa nevű kezdeményezését nyilvántartásba lehet venni – tudta meg az Eurológus. A felhívásuk szerint Orbán Viktor kormánya sorozatosan megsérti a jogállamiság alapvető elveit. Ez még csak politikai döntés, azonban hamarosan a Bizottság a formális döntést is meghozhatja.

Amennyiben sikerrel zárul az akció, arra kérnék a Bizottságot, hogy indítsa el a „hetes cikk szerinti eljárást”. Az eljárás első körében megvizsgálnák a magyarországi demokrácia állapotát, és konzultációt indítanának a magyar kormány és a többi tagállami miniszter között a problémásnak vélt ügyekről.

Volt egy fontos hiányzó

Navracsics Tibor nem volt jelen az ülésen, mert ugyanabban az időpontban az oktatási és kulturális miniszterek tanácsülésén vett részt Brüsszelben. Navracsics hétfőn levélben kifogásolta az eljárást, mivel megfogalmazása szerint nehezére esik elfogadni, hogy

egy ilyen döntést az egyetlen olyan kollégiumi ülés napirendjére kellett kitűzni, amelyről hiányoztam az elmúlt két hónapban, anélkül, hogy előtte konzultáltak volna velem

– áll az Eurológus birtokába került levélben. Navracsics tartalmi kifogással is élt, meglátása szerint érzékeny politikai ügyről van szó, amely a kezdeményezés célján messze túlmutató következményekkel járhat, valamint a Bizottság saját jogi szolgálatának is fejtörést okozhatott annak a megindoklása, hogy a kezdeményezésnek helytáll a jogalapja.

Pierre-Arnaud Perrouty az Európai Humanista Föderáció ügyvezető igazgatója a lapnak azt mondta: a szervezetnek nincsen magyar tagja, semmilyen érdek nem vezeti őket, azonban ha megkapják az engedélyt az aláírásgyűjtésre, felveszik a kapcsolatot a magyar partnerekkel. A Bizottság elnöki kabinetjének szóvivője nem kommentálta a kiszivárogtatott leveleket, azt azonban cáfolta, hogy kedden döntés született volna az ügyben. Az Eurológus ezzel szemben úgy értesült, hogy a biztosok ilyen esetben csak politikai hozzájárulást adnak, és a formális döntést a testület akár pár nappal későbbre is időzítheti.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.