Nagyvilág

“Olyan ez, mintha 7,6-os földrengés érne napi 50-szer” – ők Szíria mentőangyalai

A szír háborúban - nézőponttól függően - mindenki gonosz terrorista. De van itt egy többezres csoport, amelyik nem lő senkire, de kormánykatonát, ellenzékit és civilt is kikapar a romok alól. Ők a fehérsisakosok.

Ha az ember elég mélyen és alaposan követi a szíriai polgárháború híreit, gyakran belefuthat az angolul White Helmetsnek, azaz fehérsisakosoknak nevezett Szír Polgári Védelembe. A Google persze segíthet összekeverni őket egy brit látványmotoros-bandával, de ez nem az a White Helmets.

A szíriaiak ugyanis életeket mentenek, és bombázások után elsőként érnek a helyszínekre.

Honlapjukon az olvasható a 2790 főt számláló, 2013-ban alapított szervezetről, hogy az ő fegyvertelen csapataik próbálják a szétlőtt városokban megtalálni a romok alatt a túlélőket (a honlapon lehet is adakozni nekik). Vannak olyan városrészek Szíriában, ahol napi 50 bomba vagy egyéb lövedék robban fel, jó példa erre a romokban fuldokló Aleppó. A szervezet tagjai állítják, kormánypárti katonát, iráni síita milicistát, felkelőt és civilt ugyanúgy kicibálnak a törmelék alól.

A fehérsisakosok legnagyobb harca az eddig megmentett 40 823 emberélet mellett arra irányul, hogy az ENSZ végre elintézze a hordóbombák betiltását, amit gyakran klórgázzal vagy épp szögekkel, fémtörmelékkel is megtöltenek. Ezeket elsődlegesen Basár el-Aszad rezsimje veti be helikopterekről ledobva, bőven több civilt megölve, mint az Európában rettegett Iszlám Állam.

Ugyanis ezeket a bombákat a rezsim sokszor piacokra vagy pékségekre dobja le, ahol sok civil tartózkodik. Mindeközben tavaly az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta a 2139-es határozatát, amiben azt is kikötötték, hogy senki se használjon hordóbombákat a konfliktusban. Ezt Aszad szövetségesei, az oroszok is megszavazták, mégse történt sok változás azóta. A szír civilek légtérhasználati tilalmat akarnak elérni, de ennek betartatásához komoly katonai eszközök kellenének, amit most még az USA se mer bevállalni.

Nem minden mentőakció sikeres. Forrás: Facebook/Support Syria Civil Defence
Nem minden mentőakció sikeres. Forrás: Facebook/Support Syria Civil Defence

Ugyan sok fotósorozat és videó született már a rongyosra bombázott Damaszkuszról, Aleppóról, Homszról vagy Deráról, de Dundar Sahin, a törökországi Akut Kiképző és Kutató Intézet vezetőjének hasonlata még jobban visszaadja, milyen körülmények között dolgoznak a mentőcsapatok önkéntes tagjai:

Hogy megérthessük a pontos rombolást és a fenyegetést és a szíriai katasztrófa pusztítását, olyan ez, mintha 7,6-es földrengés érné őket napi 50-szer.

Így nem is csoda, hogy eddig 97-en haltak meg a Helmetsből (pláne, hogy a kormányerők sokszor ledobnak még egy bombát, miután a mentők kiértek a helyszínre). Az életmentés mellett mást is csinálnak, például a szétlőtt városokban próbálnak közszolgáltatásokat helyreállítani, újra bekötik az áramot, épületeket biztosítanak és tanácsokat adnak a gyerekeknek, hogy megóvják a testi épségüket. Egy éve két női osztag is alakult, a könnyebb romeltakarítási vagy az elsősegélynyújtási munkákban vesznek részt. Sok konzervatív régióban ugyanis nem engedik a rokonok a romok alatt rekedt lányokhoz a férfi mentőket, csak a nőket.

Amint fentebb látható, a fehérsisakosokat nem csak egyénileg támogatják adományozók, hanem államok is, így például Nagy-Britannia. De nem mindenki áll mellettük, elég sok kritika éri őket. A gyaníthatóan Putyin- és Aszad-párti, a szír rezsimet kb. szentként beállító kanadai Global Research jól reflektál mindarra, amit az orosz média tol: az orosz bombázók nem is támadnak civileket, így a White Helmets is hazudik, többek között ilyen képekkel, amik már az orosz kampány előtt készültek (ld. a szöveg alatti képet). Persze a nagyon oroszpénzelte oldalnak tűnő Global Research bedob pár olyan megerősítetlen információt is, mint például a White Helmets és az al-Kaida fiók al-Nuszra Front szoros kapcsolata, ami némileg gyengíti a fenti vádakat is.

A pletykáknak persze alapot adhat, hogy az oroszokkal és a szír rezsimmel ellenséges Törökországban egy ENSZ-t megjárt brit, James Le Mesurier képezi ki a csapatokat. Ő azzal védte meg a szervezetet az al-Jazeerának adott interjúban, hogy a szíreknek nem sok választásuk van: vagy fegyvert ragadnak, vagy elmenekülnek, vagy beállnak a mentőcsapatba. Le Mesurier először szír ellenzéki vezetőktől halott az ellenzéki területeken lévő városok terrorbombázásáról, ennek nyomán szervezte meg az első 20 fős aleppói mentőcsapatot. Az látszik a csoport kommunikációján, hogy a nyugati segélyek egy része profi médiakampányra ment el, ezzel viszont alapot adhatnak a fent említett kritikáknak is.

Hogy a Korán által leírtakat hányféleképp lehet értelmezni, jól mutatja az iszlám szent könyvéből vett mottójuk (ami teljesen ellentmond az Iszlám Állam jellegű halálszekták vallásmagyarázatának):

Megmenteni egy ember életét annyi, mint megmenteni az egész emberiségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik