Nagyvilág

Beszóltak a szír civilek: “Felszólítjuk a magyar kormányt!”

Erőszakmentes hálózat alakult ki a szíriai vérszivattyú kellős közepén. Szóvivőjükkel beszéltünk háborúról és békéről, a politikai megoldás esélyeiről és a menekültkrízisről. A magyar kormánynak is üzentek.

Mostanában nem feltétlen csak a menekültválság miatt került előtérbe Szíria és az ott tomboló vérszivattyú, hanem azért is, mert Vlagyimir Putyin merészet álmodott, és úgy döntött, beszáll a polgárháborúba a szír elnök oldalán. Ez alaposan megbolygathatja a konfliktus amúgy is zavaros és kusza menetét, amiben orosz vadászgépek helyett egy stabil légtérzárnak örülnének sokan. Legalábbis a Planet Syria aktivistái (érdemes az oldalra is ellátogatni, angolul ugyan, de szépen elmagyarázzák – megrázó képekkel – a helyzetet és hogy mi a céljuk a légtér blokádjával).

Egyik aktivistájukkal, Asszád al-Acsival e-mailben készítettünk interjút.

Ki vagy te a csoporton belül, mi a pontos feladatod vagy munkád?

A Planet Syria egy hálózat, ami 107 szíriai erőszakmentes, alulról indított szervezetből állt össze, azt szeretnék elérni, hogy vége legyen a szíriai légitámadásoknak és kezdődjön el egy igazi és igazságos politikai folyamat. A hálózat irányító bizottságának vagyok az egyik tagja és a szóvivője.

Mik a csoport közvetlen és közvetett céljai?

A fő cél, hogy a légi bombázásokat a civilek ellen bármilyen eszközzel állítsák le, akár egy légtérzár bevezetésével, illetve cél még az igazi és igazságos politikai rendezés azonnali elkezdése. Év elejétől számítva a polgári áldozatok 85 százalékát légitámadások okozták.

Hisszük, hogy nincs katonai megoldása a szír konfliktusnak és hogy egyik fél sem képes egymaga újraegyesíteni az országot. Hosszú távon hűek maradunk a szír felkelés értékeihez, hogy egy demokratikus változás történjen Szíriában.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Nem gondoljátok úgy, hogy ezek a célok túl optimisták? Úgy értem, jelenleg egy világpolitikai játszma zajlik Szíriában regionális és világhatalmak között azért, hogy eldöntsék, ki az erősebb Szíria körül. Gondoljátok, hogy bármely fél békét akarna ebben a játszmában?

Ami nekünk tényleg számít, az a szíriai civilek életének megóvása. A jelenlegi menekültválsággal és az olyan terrorszervezetek felemelkedésével, mint az Iszlám Állam, a regionális és nemzetközi hatalmaknak rá kellett jönniük, hogy a szír konfliktus csak exportálni fogja magát. Ezért a legfőbb érdekük, hogy pozitívan elkötelezzék magukat abban, hogy találnak egy igazságos és hosszantartó megoldást a konfliktusra, ami szóba jöhet a szír nép legitim követeléseinek fényében. Ha csak a menekültkrízissel vagy a terrorfenyegetettséggel törődnek, akkor csak a tüneteket kezelik ahelyett, hogy a dolgok gyökerére figyelnének.

Úgy gondoljátok, hogy al-Aszad kormánya veszélyesebb az ISIS-nél? Több született szírtől lehetett már hallani, hogy az ISIS kevésbé brutális és veszélyesebb a rezsimnél.

Hisszük, hogy a civilek védelme a legfontosabb. A mostani évben az Aszad-rezsim hétszer több civilt ölt meg, mint az Iszlám Állam. Ha csak az ISIS fenyegetésével törődünk, bármilyen fontos is, csak a tünetet kezeljük, miközben elfelejtjük az okokat.

Hány ember és csoport írta alá a petíciótokat? 

107 szír szervezet csatlakozott a kampányunkhoz eddig, és több mint 70 nemzetközi.

Vannak olyan magyar csoportok, amik támogatják a kampányt?

Kapcsolatban állunk több magyar szervezettel is, de eddig egy sem csatlakozott.

Mi a véleményed az európai menekültválságról és a magyar kormány ellentmondásos cselekedeteiről?

A menekültválság csak egy újabb tünete a szíriai konfliktusnak. Szerény és becsületes emberek vagyunk, akik szeretik a hazájukat és nem hagyjuk el azt, amíg nem lesz élhetetlen. A biztonság minimális követelményének megteremtése Szíriában meg fogja állítani ezt a menekülthullámot.

A menekülteknek a támogatás minden formáját meg kéne adni a nemzetközi egyezmények értelmében, és Magyarország is aláírója ezeknek az egyezményeknek. Ezért felszólítjuk a magyar kormányt, hogy tartsa tiszteletben ezeket a szerződéseket és biztosítson a menekülteknek minden fajta védelmet és támogatást, amire szükségük van.

Mit gondoltok azokról az összeesküvés-elméletekről, amik népszerűek Európa szélsőjobbos köreiben, miszerint a menekülthullámot és az egész háborút az USA és Izrael szponzorálja, hogy elpusztítsa Európát?

Tényleg nincs mit mondani erről, kivéve, hogy a szíreknek megvan a joguk hozzá, hogy méltóságban, békében és az alapvető jogaikat tiszteletben tartva éljenek. Szíriában van ennek megoldása és nem az összeesküvés-elméletek kiötlőinek fejében.

Tartotok az orosz beavatkozástól?

A közvetlen orosz katonai beavatkozás határozottan egy negatív fejlemény és bonyolító faktor a konfliktus megoldásában. Nincs katonai megoldása a szíriai konfliktusnak, ezért felszólítunk minden felet, helyit, regionálisat és nemzetközit, hogy kötelezze el magát azonnal egy valós és igazságos politikai folyamat mellett.

Hogy képzelitek el Szíriát tíz év múlva?

Ragaszkodunk a szíriai felkelés értékeihez a demokratikus átalakulásban és egy befogadó Szíriában, ahol az összes szír békében és az alapvető jogaikat tisztelve tud élni.

Eközben Aziz

Aziz, a szír menekültsrác, akit már több epizód óta követünk, nemrég hagyta ott 15 nap után az alsó-szászországi “Bockborgot” (azért írjuk idézőjelben, mert korábban sem találtuk nyomát a településnek, és rájöttünk, tán Bückeburgról van szó). Innen 40 kilométerrel arrébb, a nagyobb, 330 ezres Bielefeldbe kerültek, és még várható pár költözés, mire megkapják a papírjaikat.

Viszont az eredetileg Svédországba készülő, majd Németországba beleszerető Aziz el-Hádzsi és bátyja lehet, hogy nagy változást hoz. Ugyanis tudomást szereztek egy francia csoportról, aminek tagjai néha átruccannak a német határon és magukkal visznek olyan migránsokat, akiknek kedvük szottyan ehhez. Úgy tudják, pár barátjuk már sikeresen megérkezett Franciaországba és tanulmányokat kezdett ott. A cél most az, hogy ha velük is működne ez, átmennének, a bátyja végzettségét biztos elfogadják Aziz szerint, nem úgy, mint az övét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik