Nagyvilág

Harmadik napja tüntetnek a moszkvai török nagykövetség előtt

Harmadik napja tüntetnek Törökország moszkvai nagykövetsége előtt a török légierő által lelőtt Szu-24-es orosz vadászgép miatt, jelentette a TASZSZ.

Az orosz hírügynökség helyszíni tudósítója szerint több tucatnyian érkeztek a nagykövetség épületéhez, kezükben halálfejes fekete plakátokkal. Ezenkívül jelképesen fekete papírrepülőket dobtak a nagykövetség területére.

Az egyik szervező közlése szerint a tüntetők a Rogyina (Haza) nevű jobboldali párt aktivistái. A török diplomáciai misszió épülete körül kordonokat állítottak fel, a helyszínt az orosz rendőrség és az OMON különleges belügyi egység biztosítja.

A kordonokra a tüntetők feliratokat függesztettek, egyebek között olyan feliratokkal, mint “A hátba döfésért, Törökország felelősségre vonásáért”, “A megtorlás elkerülhetetlen”, “Amilyen a bűn, olyan a bűnhődés”, “Nekünk nem kell a török part”, “El a kezekkel Szíriától!” és “Törökország, gáz nélkül maradsz”.

A nagykövetség dolgozóinak még mindig nem sikerült összeszedniük a szerdai tüntetésről visszamaradt, bedobált tárgyakat, tojáshéjakat, paradicsomokat, köveket és az üvegdarabokat – írta a TASZSZ.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a lelőtt vadászgép ügyében úgy nyilatkozott, hogy Ankara szándékosan zsákutcába tereli az orosz-török kapcsolatokat. Sérelmezte, hogy Ankara mindeddig nem kért bocsánatot az eset miatt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy Moszkva az, amelynek bocsánatot kellene kérnie Törökország légterének megsértése miatt, a török pilóták pedig csak kötelességüket teljesítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik