Nagyvilág

Az azonos neműek is összeházasodhatnak Írországban

Életbe lépett a tavaszi népszavazáson elfogadott törvény. Az egyházaknak viszont ezután sem kell összeadniuk az egynemű párokat.

Hétfőtől az azonos neműek is összeházasodhatnak Írországban, miután életbe lépett a vonatkozó törvény – tudósít a BBC. Az írek még májusban népszavazáson döntöttek a kérdésben.

Azt még nem tudni, hogy mikor tartják meg az első esküvőt azonos neműek között, de a jogszabály hatással van azokra a párokra is, akik már összeházasodtak külföldön – az ő házasságkötésüket mostantól automatikusan elismeri az ír állam.

Orla Howard és Grainne Courtney két és fél éve házasodtak össze az Egyesült Államokban, 13 éve élnek együtt. „Ez egy óriási pillanat számunkra, mostantól a mi házasságunk is egyenrangú bármely párral” – mondták.

Az első, Írországban házasodó párok azok közül kerülhetnek ki, akik eddig regisztrált élettársi kapcsolatban éltek, ők kérelmezhetik is, hogy együttélésük formáját házasságra módosítsák, de legalább öt nappal előre jelentkezniük kell az illetékes hivatalnál.

A jogszabály nem vonatkozik az egyházakra, nekik ezentúl sem kell összeadniuk azonos nemű párokat. A katolikus egyház és más keresztény szervezetek a népszavazás idején ellenkampányt is folytattak, mivel álláspontjuk szerint a házasság csak férfi és nő között létezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik