Nagyvilág

Már megint razziát tartottak egy török lapnál

Razziát tartottak a Zaman című kormánykritikus török lap szerkesztőségében a hatóságok csütörtökre virradó éjjel – közölték a lap munkatársai a Twitteren. A beszámolók szerint az iszlamista-konzervatív lap irodáiban rendőrök és igazságügyi tisztviselők folytattak házkutatást, akikkel együtt a biztonsági erők számos tagja, illetve egy vízágyú is felvonult a szerkesztőség elé.

A házkutatás bírói utasításra történt, és a hatóságok azt akarták kideríteni, hogy a szerkesztőségben nem nyomtatják-e titokban egy másik ellenzéki újság, a Bugün példányait. A Bugün ahhoz a Koza Ipek Holdinghoz tartozik, amelynek székházában a török hatóságok november elsején tartottak razziát.

A razziák által érintett cégek és kiadványok közel állnak az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen befolyásos iszlám hitszónokhoz, aki régen Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt, egy ideje azonban az ellenfelének számít.

A hatóságok szerint a Koza Ipek Holding pénzügyi segítséget nyújt Gülennek, illetve mozgalmának, amelyet azzal vádol Erdogan, hogy 2013-ban egy korrupciós botrány kirobbantásával el akarta távolítani őt – akkor még mint kormányfőt – a hatalomból. Két évvel ezelőtt ugyanis fény derült arra, hogy Erdogan belső köre ellen korrupciós vizsgálat folyt. Ez részben lehallgatott beszélgetéseken alapult, és a beszélgetéseket később kiszivárogtatták az interneten. Az államfő Gülent vádolja a kiszivárogtatással, aki viszont tagadja ezt.

A két héttel ezelőtti razzia kapcsán Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője aggodalmának adott hangot a török hatóságok eljárása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik