Nagyvilág

Épp az ellenzéki tüntetés előtt hirdetett szükségállapotot a Maldív-szigetek elnöke

Felrobbant a motorcsónakja, de az sem biztos, hogy merénylet miatt.

Szükségállapotot hirdetett a Maldív-szigetek elnöke, miután felrobbant a motorcsónakja, rezidenciája közelében pedig házi készítésű pokolgépet és fegyvereket találtak – írja az AP hírügynökség. A főügyész szerint a közbiztonságot szolgálja az elnök döntése, melynek nyomán a hadsereg és a rendőrség házkutatási engedély nélkül átvizsgálhat bármilyen ingatlant és bárkit indoklás nélkül letartóztathat. A szükségállapot ideje alatt tilos tüntetni és sztrájkolni, és korlátozzák a szigetek közti szabad utazást is.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Maldív Demokrata Párt épp péntekre szervezett tömegtüntetést azért, hogy vezetőjüket, az ország előző elnökét engedjék ki a börtönből. A megmozdulás most egészen biztosan meghiúsul, ha a tiltás ellenére össze is gyűlnének az emberek, az utazási korlátozások miatt sokan akkor sem tudnának eljutni a fővárosba.

A Maldív-szigeteken azóta feszült a helyzet, hogy szeptember végén felrobbant Yameen Abdul Gayoom motorcsónakja. Az elnök sértetlenül megúszta a robbanást, a kormány viszont merényletkísérletként tekint az esetre, még úgy is, hogy az ügyet az FBI is vizsgálta és arra jutottak, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy robbanószer okozta volna. Ennek ellenére tömeges őrizetbe vételek történtek.

A Maldív-szigetek, mely leginkább luxus-nyaralóhelyként ismert, nem túl kiforrott demokrácia: 2008-ban tartották az első többpárti választást azután, hogy véget ért Gayoom féltestvérének 30 éves uralma. Az első demokratikusan megválasztott elnök Mohamed Nasheed lett, aki azután kényszerült távozni posztjáról, hogy elrendelte egy főbíró letartóztatását, ami hatalmas tüntetéssorozatot váltott ki. Gayoom 2013-ban vitatott körülmények közt szerezte meg a hatalmat – a választások első fordulóját Nasheed nyerte, de a legfelsőbb bíróság megsemmisítette az eredményeket és addig késleltette a választások megismétlését, amíg Gayoomnak sikerült összehoznia egy győztes választási koalíciót a többi párttal. Nasheedet ezután 13 év börtönre ítélték a főbíró letartóztatásának elrendelése miatt, de az ítéletet sokan bírálják az eljárás átláthatatlansága miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik