Nagyvilág

Sebesülten menekül a világ leghíresebb drogbárója, miközben fiai az élet császárai

El Chapo júliusban kiásta magát a börtönéből, azóta menekül. A rendőrség a nyomában, a Köpcös a lábán és az arcán is megsérült. A fiai közben elárasztják a netet a fényűző életük képeivel.

El Chapo, vagyis Joaquín Guzmán Mexikó első számú drogbárója egészen egyszerűen kiásta magát a börtönéből idén nyáron, „elnyelte”a zuhanyzó. Az Egyesült Államok hatóságai már több mint egy éve tudtak arról, hogy szökésre készül az Altiplano börtönből Guzmán, és erre figyelmeztették is mexikói kollégáikat. Hiába. Itt a videó a szökéséről, azóta üldözik.

Nem sietett a szökéssel, de volt egy madara

Az alagutat egy évig ásták, és az sem véletlen, hogy a föld alatt távozott. Az általa irányított drogkartell, a Sinaloa ugyanis arról híres, hogy a kábítószert is így csempészi. Minden valószínűség szerint több börtönőrt is megvett a kartell, ezért maradhatott titokban az ásás. A fél méterszer fél méteres bejárat Guzmán cellájának zuhanyzója alól nyílt, a függőleges, tíz méter hosszú lejáraton keresztül, létra segítségével lehetett eljutni az 1,7 méter magas és nagyjából hetven centiméter széles alagútba.

Miután El Chapo megszökött, a hatóságok egy ismeretlen fajtájú madár tetemét találták a cellája szemetesében. A madár ahhoz kellett, hogy teszteljék az alagútban a levegő a minőségét.

Tizenhárman őrizetben, ő szökésben

Az Altiplano Mexikó legjobban őrzött börtönének számított eddig, El Chapo mégis megszökött. A Sinaloa kartell évente 3 milliárd dollárnyi bevételt termel, a kábítószer- és emberkereskedelem mellett hamis termékek forgalmazásával. A mexikói kartellek bevételeiről a New York Times közölt egy hosszú, de annál érdekesebb írást. Vagyis egész egyszerűen megvehették Guzmán szabadságát, a mexikói hatóságok nemrég őrizetbe vettek tizenhárom börtönőrt, a letartóztatottak között van a büntetés-végrehajtási szervek korábbi vezetője, és a börtön a volt igazgatója is.

A rendőrök El Chapo nyomában vannak – főleg, miután Enrique Peña Nieto, Mexikó elnöke azt mondta, a szökéssel Guzmán meggyalázta az országot –, október közepén arról lehetett olvasni, hogy

a drogbáró az arcán és a lábán is megsebesült, de nem a rendőrökkel került tűzpárbajba, menekülés közben sérült meg, de legalább valamit fel tudnak mutatni a mexikói hatóságok.

Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) úgy tudja, szökése után a drogbáró Sinaloa szövetségi állam hegyei között bújt el, amely szülőföldje és kartelljének hátországa egyben. El Chapót a lakosság is támogatja ezen a vidéken, közölte az AFP-vel egy meg nem nevezett forrás a DEA-nál. A bűnöző utáni kutatás az ország északnyugati részére koncentrálódik, ahol Sinaloa elterül.

A család falja a luxust, mintha nem lenne holnap

El Chapo gyerekeit nem nagyon zavarja, hogy több száz rendőr üldözi az apját, több olyan Facebook-, Twitter és Instagram-fiók is található, amelyek állítólag Guzmán gyerekeié.

Nem szégyellősek, ha meg kell mutatni, hogyan is élnek.

A most 29 éves Alfredo Guzmán például itt azt mutatja, hogyan dolgozik

Itt pedig a házi kedvenc

Meg is tudja védeni magát, ha úgy adódik

“Ez a legnagyobb problémám reggelente”

Vannak még csicsás fegyverei is

És lányokból sincs hiány

A 32 éves Iván Guzmán is az élet császára

Arany Kalasnyikov + sportkocsiban = alap

Nem arany, de Kalasnyikov, sportkocsival

A garázs, hogy legyen miből válogatni

A testvérek egyébként egyre ritkábban posztolnak a közösségi oldalakra, tavaly november óta sokkal óvatosabbak. Amikor apjukat a mostani szökése előtt szintén nagy erőkkel keresték és 5 millió dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak fel a rendőrök, egyikük

azt írta a Twitterre, hogy ő ennyiért a kakasviadalokon szokott fogadni, apja ennél többet ér.

(Business Insider, ABC, El País, Vocativ, NBC News, CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik