Nagyvilág

Gyerekbiciklin érkeznek a menekültek Norvégiába

A viharos tenger helyett északon a furcsa orosz szabályokat kell leküzdeni.

Új utat találtak a menekültek, hogy kikerüljék az életveszélyes tengeri átkelést: Oroszországon át érkeznek Norvégiába – kerékpáron. Az orosz hatóságok nem engedik meg, hogy gyalog lépjék át a határt, Norvégiában viszont megbüntethetik azt a sofőrt, aki papírok nélkül visz be embereket, a biciklivel viszont senkinek nincs baja, így egész üzletág épült ki arra, hogy kerekeket adjanak a menedékkérők alá.

A 180 centi magas Fahed gyerekbiciklin jött át Norvégiába, nevetve mutatta a BBC riporterének, hogy a térdéig ért a bringa. Tavaly még mindössze heten érkeztek a storskogi határátkelőn keresztül, idén viszont csak októberben 1100-an. Vannak köztük irakiak, afgánok és libanoniak is, de a legtöbben Szíriából jöttek.

Fahedet Murmanszkban alaposan lehúzták – vagy hatvanezer forintnyi összeget kellett leperkálnia a gyerekbicikliért, sőt, a határátkelőhöz taxival vitték, ami szintén nem volt olcsó. De nem bánta, szerinte megérte a pénzt, hogy Európába jöhessen.

Europress
Europress

Ahogy egyre többen érkeztek, a határhoz közeli norvég kisvárosban, Kirkenesben lóhalálában építettek egy 500 fős befogadóállomást. A hatóságok busszal viszik oda az embereket a határátkelőtől, a biciklik ott maradnak és gyűlnek egyre nagyobb halomban. A rövid útra a gyerekbicikli is megteszi, az orosz határőröknek mindegy, csak ne gyalog jöjjenek. A legtöbb otthagyott biciklin még a gyári buborékfólia is rajta van.

Két-háromnaponta a norvég hatóságok összeszedik a biciklihalmokat és elviszik bezúzni. Őrült pazarlás – gondolhatnánk, de a határőrök főnöke a BBC riportere előtt megfogja az egyik bicikli kormányát és egy könnyed mozdulattal görbíti U-alakba. Jó lenne persze, ha a bicikliket odaadhatnák annak, akinek szüksége van rá, de a norvég biztonsági szabványoknak sehogy se felelnek meg.

Europress
Europress

Az orosz szabályozás elég abszurd – egy család is felbukkan a határon, csomagokkal, kisbabával. Szabad kezükkel biciklit tolnak maguk mellett, így már nem számítanak gyalogosnak.

A fagyos északi határátkelő jobban nem is különbözhetne attól, mint amit a menekültek maguk mögött hagynak, de nyitva áll előttük egész évben, míg a Mediterrán-tengeri átkelés, ami soha nem is volt biztonságos, a téli idő beköszöntével egyre inkább bezárul előttük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik