Nagyvilág

Kulcsfontosságú szíriai várost bombázott Oroszország

Orosz harci repülőgépek támadtak egy kulcsfontosságú, az Iszlám Állam (IÁ) ellenőrzése alatt álló települést a közép-szíriai Homsz tartományban péntekre virradó éjjel, a dzsihadista szervezet fellegvárának számító Rakkában pedig tucatnyi szélsőségessel végeztek további csapásokban – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet.

Az orosz gépek Homszban el-Karjateinre mértek csapásokat. A várost augusztusban foglalták el a dzsihadisták, és ezt követően leromboltak egy 1500 éves keresztény kolostort is ott. El-Karjatein fontos csomópont, Homsz tartomány szélén helyezkedik el, a libanoni határhoz közeli Kalamun településtől keletre.

Az orosz légierő állomása Latakiában:

Rámi Abder-Rahmán, a londoni központú emigráns szíriai szervezet igazgatója azt is közölte, hogy az oroszok az Iszlám Állam által kikiáltott “kalifátus” kvázi “fővárosának” számító Rakka városára, illetve egy attól nem messze lévő katonai repülőtérre is csapásokat mértek, amelyekben legalább tucatnyi dzsihadista életét vesztette. Ezzel párhuzamosan szíriai katonai források és az állami tévé arról számoltak be, hogy az orosz gépek Idlíb, Hama és Aleppó tartományban 18 csapást mértek az Iszlám Állam állásaira péntekre virradó éjjel.

A Reuters brit hírügynökség szerint a hivatalos szíriai szervek által ismertetett újabb célpontok legalábbis részben olyan területeken helyezkednek el, ahol az oroszok már korábban is bombáztak, s amelyek nem az Iszlám Állam, hanem a Moszkva által támogatott Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló más felkelőcsoportok ellenőrzése alatt állnak. Idlíb és Hama tartományban nincsenek komoly erői az Iszlám Államnak, Aleppóban pedig számos más csoport is harcol, mind az IÁ, mind Aszad erői ellen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik