Nagyvilág

Törökország nem akar uniós menekülttábort a területén

De szívesen segítenek, ha Szíriában hoznak létre ilyen létesítményt.

Törökország azt javasolja az Európai Uniónak, hogy a menekültválság kezeléséhez Szíriában létesítsen egy óriási menekülttábort és ott regisztrálja a menedékkérőket, szemben azzal a brüsszeli javaslattal, amely török területen állítana fel ilyen létesítményt – tudósít az MTI.

Ahmet Davutoglu miniszterelnök kerek-perec kijelentette: „megmondtuk az európaiaknak, hogy semmiféle befogadóközpont nem lesz Törökországban”. Hozzátette viszont, hogy Törökország vállalja a konténervárosok felépítését, ha az unió állja ennek költségét. Törökország a korábbi pusztító földrengés miatt jelentős tapasztalatokra tett szert lakókonténerek építése terén – fejtette ki.

A kormányfő szerint az óriástábort Észak-Szíriában, egy védelmi övezetben kellene létrehozni. Ebben a térségben az iszlamisták kiűzése után a mérsékelt szíriai felkelőknek kell átvenniük az irányítást – vázolta fel a török elképzelést.

Davatoglu bírálta, hogy szerinte a menekültek ellátására szánt uniós pénzügyi támogatást a török uniós csatlakozásra előirányzott forrásokból különítenék el. Elmondta ugyanakkor, hogy Angela Merkel német kancellárral megállapodott egy menekültkérdéssel foglalkozó munkacsoport felállításában, melyben Görögország is részt vehet.

A miniszterelnök leszögezte: Törökország elfogadhatatlannak tart bármilyen átmenetet Szíriában, amelynek Bassár el-Aszad elnök is a részét képezi, bár Erdogan államfő a múlt héten már megengedőbb volt ezzel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik