Nagyvilág

Egyre többen csatlakoznak a terroristákhoz Afganisztánban

Az Iszlám Állam dzsihadistáinak azonban még nem sikerült nagyobb területeket az uralmuk alá vonni.

Egyre nő az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet befolyása Afganisztánban, a milícia a tálibok rovására növeli hívei számát a dél-ázsiai országban – olvasható az ENSZ friss szakértői jelentésében.

“Afganisztán számos tartományában tovább nő azon egyének és csoportok száma, akik nyíltan hűséget fogadnak az IÁ-nak vagy szövetséget kötnek vele” – írták a New York-i idő szerint pénteken közzétett dokumentumban.

Az afgán biztonsági erők értesüléseire hivatkozva azt közölte a világszervezet, hogy mára az országban tevékenykedő felkelők 10 százaléka az Iszlám Állam támogatója. A szakértők szerint ez a szám azonban folyamatosan változik a jelenleg is tartó “harci szezon” alatt.

Kabuli kormányzati források szerint huszonöt afgán tartományban vannak jelen az IÁ-val szövetséges fegyveres csoportok.

A jelentés szerint a frissen toborzottak többségét a rivális helyi iszlamista szervezetektől, köztük a táliboktól csábították át, de vannak olyanok is, akik közvetlenül Irakból vagy Szíriából érkeztek az IÁ afganisztáni szárnyának támogatására.

A szakemberek kiemelték, hogy az IÁ helyi hívei és a kormányerők között rendszeresek az összecsapások, viszont egyelőre meglehetősen ritkák az Iszlám Állam és más felkelőcsoportok, például a tálibok között.

Bár az Iszlám Állam dzsihadistáinak egyre kézzelfoghatóbb a jelenléte Afganisztánban, ott még nem sikerült nagyobb területeket az uralmuk alá vonniuk, mint Irakban és Szíriában.

Az afgán biztonsági erők 2013 közepétől kezdték átvenni a szövetségesektől az ellenőrzést az ország területe felett, s a nemzetközi erők kivonásával párhuzamosan jelentősen fokozódott az erőszak az országban.

Január elsejével hivatalosan is véget ért a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) harci küldetése Afganisztánban, és kezdetét vette az Eltökélt Támogatás fedőnevű misszió, amelynek keretében húsz ország (köztük Magyarország) 12 ezer katonája képezi ki és látja el tanácsokkal az afgán biztonsági erőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik