Nagyvilág

Economist: „Orbán cinikus bajkeverő, de van abban valami, amit mond”

A Süddeutsche Zeitung szerint a CSU vezetője a „provokátor” magyar miniszterelnökkel szívatja Angela Merkelt.

Orbán Viktor cinikus bajkeverő, aki vidáman kacérkodik a nyílt rasszizmussal is, de bármennyire fáj beismerni, van abban valami, amit mond

– ez áll az Economist véleménycikkében.

A brit lap szerint számos európai illetékes csendben egyetért vele például abban, hogy a magyar határkerítés a külső határok védelmét szolgálja, mégis Magyarországot ostorozzák érte, míg Görögország egy könnyed mozdulattal küldi tovább a menekültek százezreit Európába. Lehet, hogy Orbán és barátainak indíttatása nem igazán becsülendő, de igazuk van akkor, amikor nógatják az EU-t, hogy ásson kissé mélyebbre a tüneti kezelésnél – írják.

A német Süddeutsche Zeitung „Seehofer játéka Orbánnal” címmel ír a magyar miniszterelnök látogatásáról bajorországi kollégájánál. A szerző szerint a konzervatív CSU minden pártnál jobban ért a figyelem felkeltéséhez, de ők maguk sem tudják sokszor megállapítani, hogy mikor feszítik túl a húrt.

A „provokátor” Orbán látogatásával Horst Seehofer „támadást intézett” a testvérpárt első embere, Angela Merkel ellen

– véli a cikkíró. Ugyanakkor a CDU és a CSU egymásra van utalva, Seehofer tehát nem veszélyeztetheti komolyan a német kancellárt, de attól még minden lehetőséget kihasznál saját meggyőződésének érvényesítésére.

A francia Libération szögesdróttal és „Magyarország, Európa szégyene” felirattal a címlapján jelent meg. A cinikus és gátlástalan Orbán Viktor menekültekkel szembeni radikalizálódása miatt felmerül, hogy Magyarországnak van-e helye az Európai Unióban – írja a lap. Megszólaltatták Guy Verhofstadtot, az Európai Parlament liberális képviselőcsoportjának vezetőjét, aki elmondta:

felkéri az Európai Parlamentet arra, hogy indítson eljárást Magyarország ellen, amiért a kormány a menekültválságot az európai értékek megsértésével kezeli.

Verhofstadt szerint Orbánnak Görögország és Olaszország vezetőivel együtt európai megoldásért kellett volna küzdenie Brüsszelben. A schengeni határok védelmét lehetetlen nemzeti hatáskörben ellátni, mert csak annyi történik, hogy rátolják a problémát egy másik országra – mondta a politikus.

Laurent Joffrin főszerkesztő véleménycikkében azt írta: „kísértet járja be Európát, a nacionalizmus kísértete”, amelynek Orbán Viktor az előfutára. A magyar miniszterelnök brutális módon testesíti meg, amit a keményvonalas jobboldal sok országban elképzel: a határok lezárását, a bevándorlókkal szembeni keménységet, a muzulmánok elítélését, az európai szolidaritás elutasítását – fejtette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik