Nagyvilág

Orosz gyakorlattól rettennek az izraeliek

Iráni hadihajó (irán, hadihajó, )
Iráni hadihajó (irán, hadihajó, )
Mindenki amiatt fél, hogy az oroszok bemennek Szíriába, Putyin pedig emeli a tétet, hadgyakorlatot tart az izraeli partoknál.

A nyugati államok finnyázva húzzák a szájukat, ahogy Oroszország szépen lassan megveti katonailag a lábát az összeomlott Szíriában. A Ynet most épp azt írja, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában találkozott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel, aztán pár napra rá bejelentette, hogy kvázi az izraeli partoknál tart hadgyakorlatot az orosz haditengerészet.

Három hajó vesz részt a szeptemberi-októberi gyakorlaton a fekete-tengeri flottától: a Szaratov partraszállító, a Moszkva cirkáló és a Szmetlivi romboló. Támadó jellegű gyakorlatok lesznek, rakétaindítással és tüzérségi tűzzel. Az orosz hadügy szerint az idei gyakorlatok előre betervezettek voltak és nincs közük a szíriai helyzethez. A Moszkva hajó amúgy már csütörtökön elhagyta Szevasztopolt, úton van a térségbe.

A gyakorlat is csak erősíti a Ynet szerint az amerikai félelmeket, hogy az oroszok tevőlegesen is becsatlakoznak a kaotikus háborúba a szövetséges elnök, Basár el-Aszad odlalán. Haditechnikát és hadianyagot már elkezdett Moszkva szállítani Damaszkusznak, sőt már néhány orosz katona is megjelent a Közel-Keleten. “Oroszország segítsége Szíriának fog segíteni a terrorista csoportok felett aratandó végső győzelem elérésében” – fogalmazott Riad Haddad moszkvai szír nagykövet korábban.

Közben Izrael amellett, hogy tart a közeli orosz gyakorlattól, megerősítette együttműködését Oroszországgal a térségben, nehogy véletlen izraeli-orosz incidens alakuljon ki a szíriai határrégiókban. A két fél folyamatosan konzultálni fog a jövőben a hadmozdulatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik