Nagyvilág

Határellenőrzés: a csehek is megszólaltak

Csehországnak pillanatnyilag nincs szüksége arra, hogy Németországhoz hasonlóan felújítsa a határellenőrzéseket a cseh-osztrák határon, jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.

Csehország hétfőtől kezdve 200 rendőrrel megerősítette az ellenőrzéseket a cseh-osztrák határsávban, közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője. Milan Chovanec cseh belügyminiszter Prágában, miután tárgyalt szlovák kollégájával, Robert Kalinákkal, sajtónyilatkozatában nyilvánosságra hozta, hogy Szlovákia is hasonló intézkedéseket foganatosít a szlovák-magyar határszakaszon.

“Mi (Csehország) és Szlovákia azonnali intézkedéseket hoztunk, mi az osztrák határon, Szlovákia a magyar határon. Ezeket az intézkedéseket a mindenkori helyzethez fogjuk igazítani” – olvasható a közleményben. Milan Chovanec és Robert Kalinák abban is megállapodtak, hogy intenzívebbé és rugalmasabbá teszik a kölcsönös információcserét.

A belügyminisztérium és a rendőrség reagálása a helyzetre a külügyminiszter szerint megfelelő, és “radikális intézkedésekre” nincs szükség – közölte Zaorálek, akinek brüsszeli találkozóját újságírókkal a közszolgálati CT24 cseh hírtelevízió közvetítette.

Számunkra most nincs olyan helyzet, hogy valamiféle radikális döntéseket mérlegelnénk – mondta a miniszter.

A cseh-osztrák határsávba kiküldött rendőrök a közutakon 11, a vasúton pedig három helyen ellenőrzik az utasokat. A cseh határellenőrzés megerősítése reagálás a berlini bejelentésre, miszerint Németország ideiglenesen visszaállította az ellenőrzéseket az osztrák határon. Zaorálek hétfőn közölte, hogy a kérdést telefonon Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel is megvitatta. Steinmeier Zaoráleket úgy tájékoztatta, hogy Berlin jelenleg a német-cseh határszakaszon nem tervezi az ellenőrzések felújítását. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik