Nagyvilág

Lelőttek több tüntetőt Nepálban

Hevesebbé váltak az új alkotmánytervezet elleni erőszakos tüntetések, a rendőrök legalább négy embert agyonlőttek.

A fővárostól, Katmandutól száz kilométerre lévő Mahottari körzetben több ezer, kövekkel és botokkal felfegyverzett tüntető támadott meg egy rendőrőrsöt. A rendfenntartók tüzet nyitottak, és három embert megöltek.

Átszabnák a tartományokat

Az ugyancsak déli Szaptari körzetben több száz parittyás tüntető csapott össze a rendőrséggel. Itt egy embert lőttek le a rendőrök.

Nepálban új alkotmány készül, amely hét szövetségi államra osztaná fel Nepált, s ezt a himalájai ország déli, alföldi részén sokan ellenzik, mivel a tervezet felszabdalná szűkebb hazájukat, s annak részeit más etnikai csoportokkal vegyes, nagyobb tartományokba olvasztaná be.

Az alkotmánytervezet múlt havi közzététele óta harminc ember halt meg a közigazgatási reform elleni tüntetéseken.

Lassíthatja a fejlődést

A kormány azt reméli a még el nem készült, de már számtalan tüntetést kiváltó új alkotmánytól, hogy felgyorsítja a 8900 ember életét követelő áprilisi földrengések következményeiből csak lassacskán kilábaló ország gazdasági fejlődését.

Nepál, amely egészen 2006-ig a világ egyetlen hindu királysága volt, a maoista lázadókkal vívott, tízéves polgárháború befejeződésével vált szekuláris állammá. A himalájai ország ezután 2007-ben fogadta el a jelenleg is érvényben lévő ideiglenes alkotmányt. Egy évvel később kikiáltották a köztársaságot és megszüntették a 298 éve fennálló monarchiát. Az akkor megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés feladata lett volna egy új, végleges alkotmány kidolgozása, de a politikai pártok közötti ellentétek ezt akkor nem tették lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik