Nagyvilág

30 ezer Magyarországról indult menekült érkezett Bajorországba

A hét végén nagyjából 20 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett vonattal a tartományi fővárosba, Münchenbe, hétfőn pedig további 4400, kedden 3350, és szerdán délutánig 1700. Münchenben további menedékkérők megérkezésére számítanak, de a zsúfoltság enyhült a hét eleje óta, így több ideiglenes szálláshelyet fel lehetett számolni – áll a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság br.de című hírportálján megjelent beszámolóban.

A zsúfoltság annak révén enyhült, hogy sok embert rögtön továbbszállítanak más tartományokba. A Magyarországról indult menedékkérőket a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó rendszer alapján osztják el a 16 tartomány között. Máshol viszont a menedékkérők folyamatos beáramlása miatt gyorsan fogynak a férőhelyek. Baden-Württemberg tartományban például csak szombat óta majdnem 4 ezer új menedékkérő érkezett, és szerdán délután a tartományi miniszterelnöki hivatal vezetője bejelentette, hogy nem tudnak több embert elhelyezni. “Az összes kapacitás kimerült” – idézte Klaus-Peter Murawskit a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) online kiadásában.

A lehetőségek határához közelítenek Észak-Rajna-Vesztfáliában is. “Elértük azt a pontot, amelynél ki kell mondani, hogy nemsokára nem megy tovább” – mondta Jürgen Schneider, a tartományi városi és községi önkormányzatok szövetségének ügyvezetője a FAZ beszámolója szerint. Szerinte két megoldás lehetséges: az uniós tagállamok sürgősen megállapodnak a menedékkérők igazságos elosztásáról, vagy újra be kell vezetni a határellenőrzést.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter szerint csökkenteni kell a németországi menekültügyi ellátás normáit. A bajor konzervatív CSU politikusa a FAZ-ban csütörtökön megjelenő vendégkommentárjában az előzetesen ismertetett részletek szerint azt írta, hogy az egységes uniós menekültpolitikához elengedhetetlen a menedékjog szűkítése és az ellátás színvonalának csökkentése, még akkor is, ha ehhez módosítani kell az alaptörvényt.

Az uniós partnerek ugyanis nem hajlandóak átvenni a német előírásokat, sőt egyes partnerek bírálják Németországot, amiért szerintük a liberális szabályozás és a szociális juttatások révén Európába csalogatja az embereket. “Aki tehát a menekültválság európai megoldására törekszik, annak hajlandónak kell lennie a német standardok európaizálására, vagyis csökkentésére” – írta a CSU egyik legbefolyásosabb politikusaként számon tartott Markus Söder.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik