Nagyvilág

Nem élelmiszerek, hanem emberek maradványai voltak a hatalmas korsókban

Egy ősi királyság titkai után kutatnak régészek Törökországban. A keleti Van tartományban állt egykor az ősi Urartu Királyság központja.

A birodalom mintegy két évszázadon át létezett, a krisztus előtti kilencedik és hatodik század között: az örmény nép közvetlen őseiként tekint a lakóira. Urartu, rövid fennállása alatt, gyakorlatilag folyamatos háborúban állt délen az asszírokkal, míg északon, majd keleten, és végül nyugaton is hódító hadjáratokat vezetett.

Fotó: Europress/Getty Images/Ali Ihsan Ozturk
Fotó: Europress/Getty Images/Ali Ihsan Ozturk

Fővárosa Vans volt, aminek területén, már öt éve, minden nyár végén ötven régész dolgozik a török Kulturális és Turisztikai minisztérium engedélyével.

„A munkánk legfontosabb célja, hogy feltárjuk, helyreállítsuk, majd megőrizzük a jövő számára Van óvárosát” – mondta Erkan Konyar, az Isztanbuli Egyetem történésze a Hürryetnek.

A régészek hatalmas agyagkorsókat találtak, amikben rend szerint bort, gabonát, vagy szezámolajat tároltak az ókorban. Egyenként másfél és két tonna közötti mennyiséget voltak képesek befogadni. A most feltárt korsókban azonban nem élelmiszerek, hanem emberek maradványai voltak.

„A maradványok rengeteg fontos kérdésre fognak majd választ adni, például, hogy mit ettek ezek az emberek, vagy mi okozta a halálukat” – tette hozzá Konyar.

Fotó: Europress/Getty Images/Ali Ihsan Ozturk
Fotó: Europress/Getty Images/Ali Ihsan Ozturk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik