Nagyvilág

ENSZ: az európai káosz növeli a menekültválságot

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint Európában a szervezetlenség az úr és teljesen diszfunkcionális a rendszer.

“Számomra teljesen egyértelmű, hogy ha Európa jobban szervezett lenne, a válság kezelhető lenne” – mondta Guterres kedden Párizsban a Közel-Keleten üldözött kisebbségek megsegítése érdekében 56 ország és 11 nemzetközi szervezet részvételével rendezett konferencián.

Egy ezrelékről van szó

“Négy-ötezer emberről beszélünk naponta az 508 millió lakosú unióban. Eddig 300 ezren keltek át a Földközi-tengeren, ami kevesebb mint az európai lakosság egy ezreléke” – hívta fel a figyelmet.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa azt szeretné, ha a közel-keleti országok (Libanon, Jordánia, Törökország) menekülttáboraiban található 4 millió menekült 10 százalékát áttelepítenék a fejlett országokba.

Jön majd egy újabb válság

Guterres nem túl optimista a jövőt illetően. Úgy véli, hogy a menekültkérdés egy ideig napirenden lesz, egyrészt a szíriai polgárháború, másrészt a menekültek nagy részét befogadó közel-keleti régió nem kielégítő finanszírozása miatt, de azért is mert “egyre több az új válság, miközben a korábbiak sem múlnak el”.

“Nincs ok az optimizmusra az üldözöttek miatt a világban” – mondta António Guterres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik