Nagyvilág

Sarkozy pártja nem tágít, ellenzik a kvótarendszert

sarkozy (Array)
sarkozy (Array)

A Nicolas Sarkozy volt francia államfő által vezetett legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársaságaik annak ellenére nem változtatnak a menekültek elosztására irányuló kvótarendszer elutasításán, hogy Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök egyre szolidárisabbnak mutatkozik a menekültek befogadását illetően – írta szombat délután megjelent számában a Le Monde francia napilap.

A párt vezető politikusai közül Francois Fillon volt miniszterelnök, Nathalie Kosciusko-Morizet és Bruno Le Maire volt miniszterek is a menekültek befogadása érdekében emeltek szót, a Köztársaságiak hivatalos álláspontja ugyanakkor nem változott a kvótarendszer elutasítására vonatkozóan.  Lydia Guirous, a párt szóvivője azért bírálta Francois Hollande államfőt, mert csütörtökön véleményt változtatott és bejelentette, hogy Berlin és Párizs közös javaslatokat nyújtott be az Európai Bizottságnak a menekültek elosztása érdekében. Franciaország júniusban még visszautasította az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint a tagállamoknak méretük, forrásaik és a lakosság arányát tekintve kötelezően be kellene fogadniuk menekülteket.

Nicolas Sarkozy pártelnök szerint a kvótarendszer nyílt felhívás a migránsoknak. A volt államfő továbbra is szigorú közös európai migrációs politikát sürget. A lap szerint Sarkozy számára ez az egyetlen tartható álláspont, ha a 2017-es elnökválasztást megelőző jövő évi jobboldali előválasztáson a jobboldali tábor keménymagját magához akarja csábítani.

A választások miatt ilyen kemények?

Az exelnök legnagyobb párton belüli riválisa, Alain Juppé volt külügyminiszter álláspontja szerint véget kell venni “a teljesen nyitott (migrációs) politikának”. “Európának ki kell mondania, hogy nem tudja a világ teljes nyomorát befogadni” – hangsúlyozta Juppé még augusztus végén a Le Monde-nak. Eric Ciotti a párt főtitkár-helyettese szerint mióta a jobboldali brit és német vezetés nagyvonalúbbá vált a migránsokkal szemben, “a szigorú álláspontunkat egyre nehezebb tartani”.

A Le Monde szerint a jobboldal hajthatatlanságának az az oka, hogy a decemberi regionális választásokon a jobboldal legfőbb ellenfele a szélsőjobboldali Nemzeti Front lesz az ország nagyon sok helyén, és miután a felmérések szerint a franciák 52 százaléka, azon belül is a jobboldali szavazóknak pedig 68 százaléka nem támogatja a menekültek befogadását, a jobboldali jelöltek elsősorban a választóik igényeinek megfelelően szigorú álláspontot képviselnek a bevándorlási és a közbiztonsági kérdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik