Nagyvilág

Osztrák civilek buszokkal akarják kimenteni a menekülteket Magyarországról

Szombaton érkezik a konvoj első fele. Azt kérik a politikusoktól, ne álljanak az útjukba.

Osztrák aktivisták autókból és buszokból szerveznek konvojt a Facebookon, hogy vasárnap elhozzák a menekülteket Budapestről – szúrta ki a 444.hu. Már 600-an jelezték, hogy részt vennének az akcióban.

A csoport úgy látja: Ausztria, Németország és az Európai Unió tétlenül nézi, hogy Magyarország megakadályozza az érvényes jeggyel rendelkező menekültek kijutását az országból, miközben a menedékkérők napról napra katasztrofálisabb helyzetbe kerülnek. Felhívják a figyelmet arra, hogy a magyar kormány a fővároson kívüli táborokba akarja szállítani a menekülteket, ezért privát buszokból, autókból álló konvojjal akarják a határhoz szállítani őket.

A konvoj első része szombaton indul Bécsből. Mint írják, osztrák, német és magyar szervezetekkel is kapcsolatban állnak, jogászok is velük tartanak, hogy minél kevésbé veszélyeztessék a menekülteket.

Az osztrák kormányt felszólítják, hogy érje el a magyar kormánynál, hogy nyissák újra a Keleti pályaudvart, ahonnan a menekültek az osztrák vasúttal járataival tovább tudnának utazni. A politikusoktól azt kérik, ne próbálják megakadályozni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik