Nagyvilág

Elengedték a szír menekülteket a csehek

A korábban letartóztatott menekültek dönthetnek, hogy visszatérnek-e Magyarországra, vagy Németországba mennek tovább.

A cseh rendőrség csütörtök délutántól kezdve fokozatosan szabadon engedi azokat a szír állampolgárságú migránsokat, akik jelenleg még táborokban vannak és korábban menedékjogot kértek Magyarországon – közölte Katerina Rendlová a cseh idegenrendészet szóvivője.

230 emberről van szó, akik jelenleg még menekülttáborokban vannak. Ezután viszont a rendőrök elviszik a vasútállomásokra őket, és azután már rajtuk múlik, hogy visszatérnek-e Magyarországra vagy továbbmennek Németországba.

A rendőrség, hogy kizárja az esetleges konfliktusok keletkezését a csehek és a menekültek között, a külföldieket a közeli vasútállomásokra szállítja.
“Ezt követően csak tőlük függ, hová mennek” – szögezte le Katerina Rendlová. Azt, hogy pontosan hány szír állampolgárt és mennyi idő alatt engednek szabadon, nem tudta pontosítani.

Magyarországra kellene visszaküldeni őket

A hatályos nemzetközi egyezmények szerint a Csehországban őrizetbe vett szíreket Magyarországra kellene visszaadni, de Prága szerint a magyar hatóságok pillanatnyilag képtelenek megbirkózni a menekültek áradatával, és nem tudják átvenni a külföldieket. A cseh törvények szerint ezeket 42 napig menekülttáborban kell tartani, majd szabadon kell engedni őket.
A cseh hatóságok szerdán jelentették be, hogy ezentúl nem veszik őrizetbe azokat a szír állampolgárokat, akik korábban menedéket kértek Magyarországon, hanem felajánlják nekik a csehországi menedéket. Ha ezt nem fogadják el, továbbengedik őket Németországba.

A szóvivő szerint a cseh döntés reagálás arra, hogy Magyarország nem fogadja vissza a cseh területen őrizetbe vett menekülteket. “Németországba vezető útjuk ezzel felgyorsul” – magyarázta a szóvivő.
Az új cseh intézkedés nem vonatkozik azokra a szírekre, akik Csehország területére való megérkezésük előtt nem kértek Magyarországon menekültstátust. “Őket továbbra is táborokba fogjuk szállítani” – jegyezte meg a szóvivő.

Szerdán Csehországban jogászok és emberjogvédők tiltakoztak amiatt, hogy a rendőrség a regisztráció részeként filctollal számozta meg az országba érkezett menekülteket.

A cseh rendőrség keddre virradó éjjel filctollal írt számokat 214 olyan migráns kezére, akiket a cseh-osztrák határnál, az Ausztria és Magyarország felől érkező vonatokról szállítottak le. A CTK cseh hírügynökség beszámolója szerint a rendfenntartók a breclavi pályaudvaron csoportokba osztották a menekülteket azzal a céllal, hogy a családokat együtt tartsák, majd ezután számokkal látták el őket. A CTK fényképein látni lehet, amint egy kék kesztyűt viselő rendőrnő kék filccel számokat ír a nők és gyerekek kezére.

Mint kiderült, nem elszigetelt esetről van szó. Lucie Novakova, a cseh belügyminisztérium szóvivője elmondta, azért vezették be ezt az eljárást, mert a menekültek között sok a gyerek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik