Nagyvilág

Enyhülést hozhat Orbán brüsszeli látogatása

Az Európai Bizottság jól tudja, hogy a kormány idehaza az EU-t okolja a kialakult helyzetért, Juncker ezt is a miniszterelnök szemére vetheti.

Csütörtök délután Brüsszelben találkozik Orbán Viktor miniszterelnök Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. A Népszabadság bizottsági forrásokból úgy tudja, hogy Juncker fel fogja vetni a találkozón kérdéseit és aggályait a menekültválság kezelésével összefüggő magyar törvénymódosításokkal. Elmondták: az uniós testület jól ismeri a magyar törvényhozás előtt lévő előterjesztéseket, melyek az EU-ra hárítják a felelősséget a kialakult helyzetért és a válsághelyzetre tekintettel egy sor rendkívüli intézkedésre adnának felhatalmazást a rendőrség és a honvédség számára.

A lap azt is megtudta, hogy jövő hétfőre várható az Európai Bizottság bejelentése arról, hogy Magyarország megkapja a befogadókapacitásainak javítására szánt rendkívüli, nyolcmillió eurós gyorssegélyt. A hírt Dimitrisz Avramopulosz, a bevándorlási ügyekért felelős biztos hozhatja Budapestre.

Az Index Eurológus blogja szerint Orbán brüsszeli látogatása enyhülést hozhat a magyar kormány és az Európai Bizottság feszült kapcsolatában, ami a menekültügyet illeti. Egy lehetséges forgatókönyv szerint a magyar miniszterelnök megállapodhat Junckerrel abban, hogy bizonyos engedmények fejében a brüsszeli testület folyósítja a nyolcmilliós gyorssegélyt, amit már június végén megígértek a magyar kormánynak. A menekült-befogadó kapacitás bővítésére szolgáló pénz megérkezését eddig sem Budapesten, sem Brüsszelben nem nagyon sürgették.

Az Eurológus úgy tudja, hogy csak augusztus közepén érkezett hivatalos kérés a magyar kormánytól Brüsszelhez a támogatás kapcsán. Az EB-ben augusztus végére ígértek döntést, most pedig úgy látszik, inkább Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker csütörtöki személyes találkozójától függ az ügy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik