Nagyvilág

Zavargás tört ki egy bevándorlás elleni neonáci tüntetésen Drezdában

Összecsaptak a balosok a szélsőjobboldaliakkal.

Zavargás tört ki péntek este az NDP német szélsőjobboldali pártnak egy újonnan létrehozott drezdai menekülttábor közelében tartott tiltakozó tüntetésén – közölte a rendőrség.

Helyi lapértesülés szerint három ember megsérült, egy embert kórházba kellett szállítani.

A német hatóságok ideiglenes menekülttábort állítottak fel a szászországi város egyik elhagyott iparterületén, amelyet a rendőrség kordonnal vett körül. A helyszínen péntek este az NDP felhívására megjelent mintegy kétszáz neonáci, akik a tábor létrehozása ellen tiltakoztak. Mintegy 350 ellentüntető, baloldali emberi jogi aktivista pedig az érkező menekülteket kívánta üdvözölni.

A két csoport még a menedékkérőket szállító autóbuszok érkezése előtt összecsapott egymással. Helyi lapértesülések szerint a szélsőjobboldali tüntetők kezdték el kövekkel és palackokkal dobálni a baloldali tüntetőket.

A neonácik az ellen tiltakoztak, hogy a hatóságok 1100, főként Szíriából érkezett menedékkérőt akarnak elhelyezni a kelet-németországi városban felállított ideiglenes sátortáborban. Első hullámban 470 menedékkérő érkezett péntek éjjel a táborba, a hét végén további háromszáz embert szállítanak ide.

Németországban megteltek a befogadó állomások. A helyi hatóságok sürgősséggel újabb központokat nyitnak, a szélsőjobboldaliak több alkalommal rátámadtak a menekülttáborokra.


A kép forrása: Europress fotóügynökség

A német belügyminisztérium adatai szerint idén több mint 400 ezer menedékkérelmet adtak be, kétszer annyit, mint egy évvel korábban és négyszer annyit, mint 2010-ben. Szakértők szerint ez a szám a következő években sem csökken.

Ezzel egy időben nő a országban a menekültek által elkövetett törvénysértések száma. A Rheinische Post című regionális napilap szerint tavaly 38 ezer menekültet gyanúsítottak meg valamilyen bűncselekmény elkövetésével, míg 2013-ban 16 ezret.

A migránsok Németországba érkezésük után menedékkérelmet adnak be. Ha nem felelnek meg a feltételeknek, a hatóságok hazatoloncolják őket. 2014-ben 10,8 ezer embert utasítottak ki az országból, ami megközelítette a 2006-os rekordot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik