Nagyvilág

Utál korán kelni? Még jó, hogy nem Észak-Koreába született

kim dzsong un érzi a nyarat (Array)
kim dzsong un érzi a nyarat (Array)

A hőség miatt mindenütt előrehozták a munkakezdést hajnali öt órára, de a kedves vezető gondoskodását a nép a háta közepére sem kívánja.

Bár tőlünk igencsak messze van Észak-Korea, de ők is a miénkhez hasonló hőhullámmal küzdenek, nem is akárhogyan: az állam elrendelte, hogy hozzák előre a munkakezdést a szokásos reggel nyolc helyett hajnal öt órára. Sőt, az iskolákban is ekkor kezdődik a tanítás.

A hőmérséklet Észak-Koreában a miénkhez hasonló: egy átlagos nyári napon 29 fokig kúszik fel a hőmérő, de a legforróbb napokon a negyven fokot is megközelíti. Ehhez viszont 80 százalékos páratartalom is jár. „Akár kint, akár bent kell dolgozni, gyötrelem a munka” – mondta a Guardian helyi forrása, ezért is fontos, hogy a munka javát még azelőtt elvégezzék, hogy a nap a legforróbban süt.

A jobb munkahelyek ugyan légkondicionálóval is fel vannak szerelve, de Észak-Korea folyamatos áramhiánnyal küszködik. Erre még csak rátesz, hogy a szárazság miatt a vízerőművek sem termelnek eleget. Még arra sincs kapacitás, hogy ventilátorokkal segítsenek a helyzeten.

Az előrehozott munkakezdés egyébként sok gondot okoz a mindennapokban: a gyerekeknek például legkésőbb négy órakor fel kell kelniük, hogy beérjenek az ötórás iskolakezdésre, de a korán kelés miatt nem tudnak rendesen figyelni az órákon. Az is gondban van, aki megengedheti magának, hogy étterembe menjen, mert azok is bezárnak kora délután, még a kiküldetésben lévő állami tisztségviselők sem nagyon tudnak hol vacsorázni.

A Guardian forrása elmondta: teljesen felesleges a korai munkakezdés azért is, mert úgy sincs mit csinálni korán reggel, főleg, hogy olyankor még áram sincs.

Az öt órára előrehozott munkakezdés egyébként nem új dolog, a 2000-es évek elején vezette be először Kim Dzsong Il. Az állam most is – a nehézségeket figyelmen kívül hagyva – úgy állítja be, hogy ez is a vezető nép iránt érzett szeretetének és gondoskodásának megnyilvánulása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik