Nagyvilág

Egy rendes „illiberális” államban bírság jár az elnök sértegetéséért

Pénzbírságra ítélt a bíróság egy török divattervezőt, mert Erdogant bírálta a Twitteren és a Facebookon.

7080 török lírás (75 ezer forint) pénzbírságra ítélte Ankara 44. számú büntetőbírósága Barbaros Sansal, divattervezőt, a török elnök, Recep Tayyip Erdogan nyilvános megsértéséért – íja a Hürriyet Daily News.

 Barbaros Sansal (fotó: Hürryet Daily News)

A dizájner tárgyalásán, Burhanettin Sevencan, Erodogan ügyvédje elmondta, hogy az alperes a Facebookon, és a Twitteren is megsértette az ügyfele jó hírnévhez való jogát. A legfrissebb adatok szerint, idén áprilisig, 70 embert vádoltak meg hasonló bűncselekménnyel Törökországban, azóta, hogy 2014-ben Erdogant államfővé választották. Az ezt megelőző időszakban, amikor Erdogan miniszterelnök volt, több száz ilyen per zajlott a török bíróságokon.

Az efféle elrettentés azonban nem mindig elég. Tavaly márciusban Erdogan a Facebook, és a Youtube letiltásával fenyegetőzött, mondván, nem helyezheti a török nép érdekei elé a két cégóriás érdekeit. Mindez, az elnök számára fontos helyhatósági választások előtt történt, amikor számtalan korrupciós ügy került napvilágra, és terjedt futótűzként a közösségi portálokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik