Nagyvilág

Támadás Tunéziában: 37-re nőtt a halálos áldozatok száma

Tunéziai támadás (Array)
Tunéziai támadás (Array)

A tunéziai rádió idézte az ország egészségügyi miniszterét, aki szerint már 37-en haltak meg a szúszai üdülőkomplexumban történt támadásban.

Tunéziaiak, britek, németek, belgák és legalább egy ír állampolgár van a halálos áldozatok közt – derül ki a BBC News beszámolójából.

Nem sokkal délután öt óra előtt a belügyminisztérium azt közölte, hogy a fegyveres egyedül gyilkolt, míg korábban két fegyveresről nyilatkoztak.

A Mozaik FM helyi rádió méga a két támadós verziót erősíti. Egy szemtanúra hivatkozva arról számolt be, hogy a támadók gumicsónakon érkeztek az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandra, ahol tüzet nyitottak a parton pihenő turistákra.

Más források azt közölték, hogy a támadók turistáknak álcázták magukat, rövidnadrágban, pólóban voltak. A Mozaik FM megjegyzi, hogy az elkövetők jól fel voltak szerelve, még kézigránát is volt náluk. A biztonsági források tájékoztatása és a közösségi oldalakra feltöltött képek alapján a támadók Kalasnyikov gépkarabéllyal lövöldöztek.

A parti lövöldözés után behatoltak az Imperial Marhabába, ahol folytatták a vérengzést. A szálloda vendégei a szobáikba menekültek és magukra zárták az ajtókat.

Ugyancsak a két támadós forgatókönyv szerint a biztonsági erők az egyik támadót lelőtték, a másik viszont elmenekült a helyszínről. Őt jelenleg is üldözik a hatóságok. A belügyminiszter közlése szerint a lelőtt terrorista egy tunéziai diák, aki eddig nem került a rendőrség látókörébe.


Fotó: Europress 

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint magyarok ugyan voltak a szállodában, de mind a kilencen sértetlenül túlélték a támadást.

Két szállodára csaptak le fegyveresek Szúszában, az egyik hotelbe épp a lövöldözés után érkezett volna egy 21 tagú magyar turistacsoport, de őket a reptérről már máshová vitték. A merénylet helyszínén két magyar család lakhatott, de ők is jól vannak – mondta el a hvg.hu-nak Pántos György tuniszi magyar nagykövet.

A diplomata elmondta: a szálloda területét kiemelten őrizték, kivéve a tengerparti pihenőzónát, a merénylők pedig épp a tengerpart felől közelítették meg a területet.

A nagykövet által elmondottakat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón is megerősítette. Elmondta: kilenc magyarról van tudomásuk, akik a szállodakomplexumban laktak, egyikükkel tudtak beszélni, ő azt mondta: mindannyian jól vannak. A merénylet napján Tunéziába érkezett magyarok közül többen vissza akarnak jönni Magyarországra.

Nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy nincs rá garancia, hogy ez a merénylet egyedi eset, mindenkit arra kérnek, hogy jól gondolják meg, kívánnak-e a térségbe utazni.

Korábban írtuk: támadó csapott le a tunéziai Szúszában, ahol legalább egy fegyverest agyonlőttek a terrorelhárítók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik