Nagyvilág

Visszaszóltak Lázárnak Romániából

A miniszter szerint magyarellenes akciókat hajtanak végre, a román külügy szerint viszont korrupció elleni harcot folytatnak. Román vezető politikusoknak is kellett felelni visszaélésekért.

A korrupció elleni harc nincs tekintettel az állampolgárok etnikai vagy felekezeti hovatartozására – jelentette ki a bukaresti külügyminisztérium Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentéseire reagálva.

Lázár kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt beszélt a szomszédos országokban tapasztalt állítólagos magyarellenes fellépésekről. Szerinte Romániában „koncepcionális büntetőügyek indultak magyarok ellen”, a kormány „magyarellenes akciókat hajt végre az igazságszolgáltatás és a transzparencia jelszavával és álszavával”.

A román külügyminisztérium megjegyezte: általában nem kommentálja a magyar hivatalosságok „provokáló” megnyilatkozásait, amelyek „tartalmilag nem túl hitelesek”.

Korábban mi is írtunk arról, hogy csúcsra jár az igazságszolgáltatás Romániában, a korrupcióellenes ügyészség rekordszámú vezető politikust juttatott börtönbe, a kormányfőt és a volt elnök családját is utolérték. A főügyészt egyébként Laura Codruta Kövesinek hívják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik