Nagyvilág

Hihetetlenül merész, és leleményes rabszökések

Filmbeillő (lásd Remény rabjai) módszerrel szökött meg a hétvégén két rab New Yorkban. Ennek apropóján összeszedtünk pár rabszökést, ami miatt igencsak kínosan érezhette magát az amerikai büntetés-végrehajtás.

Az amerikai börtönökről sok minden rosszat el lehet mondani, de az tagadhatatlan, hogy megszökni azokból kifejezetten nehéz tud lenni. Ezért is lett nagy hír, hogy két rabnak sikerült lelépnie a New York államban található Clinton büntetés-végrehajtási intézet fegyházából. Teljesítményüket növeli, hogy a szigorúan őrzött börtönrészből az amerikai polgárháború óta nem sikerült egy rabnak sem megszöknie – bár ez tény pont a rabok malmára hajtotta a vizet, hiszen meg van annak a veszélye, hogy a börtönőrök kezdik elhinni, senki sem tud onnan megszökni, ami lazasághoz és kihasználható hibákhoz vezet.

A mostani szökés azonban nem változtat a tényen, hogy rendkívül ritka, hogy egy szigorúan őrzött amerikai fegyházból ki tud szökni egy rab. 2009 és 2013 között mindössze egy ilyen eset történt, de a kevésbé őrzött börtönökből és fogházakból is mindössze kilenc elítéltnek sikerült megszöknie. A büntetés-végrehajtással foglalkozó Martin Horn professzor, City University of New York egyetem oktatója a USA Todaynek elmondta: olyan kevés szökés történik manapság, hogy amikor tanulmányt akart készíteni a témában, „nem volt elég tanulmányozható eset”.

Így a szökésen gondolkodó raboknak igencsak leleményesnek kell lenniük, ha idő előtt szeretnék újra megtapasztalni, milyen az élet a börtönfalakon kívül. Hiszen nem lehet csak úgy kisétálni. Vagy mégis?

Charles Victor Thompson – A rab, aki egyszerűen csak kisétált a börtönből

Kerítésmászás, helikopteres szöktetés, rácsok átvágása, falak áttörése és alagútásás? Ugyan! Ezek mind nagyon fárasztó és balesetveszélyes tevékenységek. Mennyivel egyszerűbb és kényelmesebb egyszerűen kisétálni a börtönből az őrök szeme láttára, úgy, hogy előzékenyen még ki is nyitják az ember előtt a kaput. Pontosan ezt a módszert választotta a volt barátnője és annak egyik barátja megölése miatt halálra ítélt Charles Victor Thompson, aki 2005-ben lépett le egy texasi börtönből.

 Nem volt szüksége különleges képességre a szökéshez
Fotó:Thinkstock  

A szökése idején 35 éves férfi csak pár napja volt egy houstoni börtönben, ahova egy bírósági eljárás miatt szállították át a halálsorról, amikor sikerült megszöknie. Thompson az ügyvédjével találkozott, majd – amikor egyedül maradt a megbeszélésre használt szobában – kiszabadította magát a bilincséből, lecserélte rabruháját a korábban becsempészett civil öltözékre, majd elkezdett kisétálni, miközben a börtöntől kapott személyazonosító kártyáját lobogtatva az ügyészség munkatársának adta ki magát.

A rab legalább négy börtönőr mellett ment el, egyikük még több kérdést is feltett neki, jól megnézve személyazonosítóját, majd szépen kisétált a főbejáraton, folyamatosan arra emlékeztetve saját magát, hogy nehogy elkezdjen szaladni. „Egyszerűen rávett minket, hogy hagyjuk kisétálni az ajtón” – jellemezte az esetet a helyi rendőkapitányság vezetője a CNN-nek, miután Thompson négy nappal később 300 kilométerrel távolabb elfogták. Jelenleg egy szigorúan őrzött texasi fegyházban várja kivégzését.

Frank Abagnale – A legendás szélhámos, aki kibeszélte magát börtönből

Hírnevéhez méltóan egy olyan szépen kivitelezett módszerrel sikerült „megszöknie” egy atlantai börtönből a világ talán egyik legismertebb szélhámosának, hogy arra nehéz nem csodálattal tekinteni. Frank Abagnale-nek – akinek az életéről Steven Spielberg rendezett filmet, Leonardo DiCaprio főszereplésével – ugyanis sikerült elérnie, hogy maguk a börtönőrök engedjék ki a börtönből, úgy, hogy még roppant okosnak és ravasznak is érezhették közben magukat.

A szélhámost 1971-ben szállították egy atlantai börtönbe, hogy megkezdje 12 évig tartó büntetését, de az őt kísérő békebíró (U.S. Marshal) elfelejtett magával vinni a rabosító iratokat, és emiatt az őrök gyanakodni kezdtek, hogy valójában nem is elítélt, hanem szövetségi ellenőr, aki a börtönt jött ellenőrizni. Abagnale – aki a félreértés miatt megkülönböztetett bánásmódban részesült – ezt aztán jól ki is használta, és finom módszerekkel elkezdte elhitetni az őrökkel, hogy tényleg ellenőr. Majd egy barátnője segítségével merész szökési tervet hajtott végre.

 Frank Abagnale, a sztárr vált legendás szélhámos
Fotó:Europress 

A nőnek sikerült megszereznie egy igazi börtönellenőr névjegykártyáját, majd meghamisította egy FBI ügynök névjegykártyáját, és mindkettőt bejutatta a szélhámosnak, amikor mint a menyasszonya találkozott vele a börtönben. Abagnale ekkor „elárulta” a börtönőröknek, hogy ő tényleg ellenőr, ahogy azt ők gondolták, bizonyítékként átadva nekik a névjegykártyákat, közölve, hogy azonnal fel kell hívni az „FBI ügynököt”. A telefont persze barátnője vette fel és kijelentette, találkozni kell Abagnale-lal. Amit a börtönőrök szívesen engedélyeztek is, és hagyták, hogy a szélhámos teljesen egyedül kisétáljon a börtönkapuján és beüljön a rá várakozó nő autójába. Amivel aztán el is hajtottak.

De persze az is lehet, hogy ez a történet egyike Abagnale híres átveréseinek, és nem is a börtönőrök, hanem mindenki más van átverve és ez a történet meg sem történt. Nem úgy, mint az elsőre hihetetlennek és kitalációnak tűnő eset a rabbal, aki úgy szökött meg, hogy feladta magát a postával.

Richard Lee McNair – A rab, aki feladta magát a postán

Richard Lee McNair kétszeres életfogytiglani büntetését töltötte egy szigorúan őrzött fegyházban Louisiana államban, amikor 2006-ben végrehajtotta szökését, ami híressé tette. A félresikerült rablógyilkosság miatt kétszeres életfogytiglanra ítélt férfinak azonban nem az volt az első szökése. Az 1987-es rablás után hamar elfogott McNair 1988 februárjában szájfényt használt arra, hogy kicsusszanjon bilincseiből egy rendőrkapitányságon, de hamar elfogták, miután kiugrott egy második emeleti ablakon.

Négy évre rá egy észak-dakotai állami börtönből szökött meg, egy szellőzőnyíláson átkúszva, és csak kilenc hónappal később fogták el. A szökései miatt ezek után már szigorúan őrzött szövetségi börtönökben találta magát, és csak akkor lett lehetősége a szökésre, amikor 2006-ban a Louisiana állambeli Pollockban található fegyházba került, ahol egy műhelyben kapott munkát. Feladata az elszakadt postazsákok javítása volt.

McNair hónapokon át tervezte szökését, amit végül áprilisban hajtott végre. Egy általa készített „menekülőkabinba” bújt, amit raklapra rakott postászsákok közé rejtett, majd várta, hogy a börtön dolgozói átszállítsák egy raktárba. Ott kiszabadította magát és elsétált. A hatóságok gyorsan a keresésére indultak és egy nappal később egy helyi rendőr meg is pillantotta, amint vonatsínek mellett szaladt.

McNairnek azonban sikerült meggyőznie a rendőrt arról, hogy ő csak kocog és szövege bevált: a rendőr elengedte. Az esetről készült videófelvétel kikerült a netre, és internetes sztárrá emelte a férfit, aki az Amerikai legkeresettebb bűnözőit bemutató tévéműsor egyik állandó szereplőjeként országosan ismert lett. Végül egy kezdő rendőr kapta el a kanadai Campbellton városában, 2007 októberében. McNair újra a rácsok mögött találta magát, és már örökre úgy marad meg az emberek emlékezetében, mint “a férfi, aki kipostázta magát a börtönből.

Ted Bundy – A hírhedt sorozatgyilkos sorozatszökései

1975-ben egy rutinellenőrzés alatt fogták el a nagyjából 30, de lehet, hogy még több nőt brutális módszerekkel megölő Ted Bundyt, akit máig az egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosként tartanak számon az Egyesült Államokban. A gyilkosságok egy részét azonban csak elfogása után hajtotta végre, ugyanis kétszer is sikerült megszöknie az igazságszolgáltatás elől.

Először 1977. júniusában, amikor a coloradói Aspen bíróságán tárgyalták az akkor még csak egy gyilkossággal vádolt férfi ügyét, aki saját magát védte. Mivel ügyvédként is tevékenykedett, nem kellett bilincseket viselni, és amikor a tárgyalási szünetben engedélyt kapott arra, hogy használja a bírósági könyvtárat, kiugrott egy ablakon. Hat nappal később elfogták. Második szökése már jóval tovább tartott.

Bundy december 30-án szökött meg, amikor a coloradói börtön alkalmazottjai közül többen is szabadságon voltak az ünnepek miatt. A sorozatgyilkos a cellája plafonjába vágott lyukon keresztül jutott el a börtönigazgató szobájába, akiről tudta, nincsen a börtön területén. Civil ruhába bújt és kisétált. Eltűnését csak másnap vették észre. Egészen 1978 februárjáig kellett várni elfogására, ami idő alatt újabb gyilkosságokat követett el. 1989. januárjában kivégezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik