Nagyvilág

Családi viszály a szélsőjobbon: Le Pen „szégyenkezik” lánya miatt

marine le pen, jean-marie le pen (Array)
marine le pen, jean-marie le pen (Array)

A Nemzeti Front alapítója azt reméli, hogy gyermeke, a párt mostani elnöke elveszti az elnökválasztást.

„Remélem, mielőbb megházasodik, hogy ne az én nevemet viselje” – ezt mondta Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front alapítója lányáról, a párt jelenlegi elnökéről. Közölte: nem fogja támogatni Marine Le Pent a 2017-es elnökválasztási kampányban, sőt, úgy fogalmazott: szégyelli, hogy lánya az ő vezetéknevét használja.

Ezeket a kijelentéseket azután tette a veterán politikus, hogy felfüggesztették tagságát a pártban, miután rasszista és antiszemita kijelentéseket tett, miközben Marine Le Pen épp szeretné eltávolítani a Nemzeti Frontot az efféle szélsőségességektől. A mostani elnök szerint a párt növekedését a saját múltja fogja vissza, ettől el kell szakadni, hogy továbbléphessenek.

 Europress

Jean-Marie Le Pen árulásként értékelte, hogy felfüggesztették, sőt, a párt kongresszusa arról is dönthet, hogy megfosztják tiszteletbeli elnöki címétől is. A tényleges elnöki pozíciót 2011-ig töltötte be az idősebb Le Pen.

Elemzők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy Jean-Marie Le Pen jóval veszélyesebb lehet a párt számára, ha kiszorítják, mintha bent maradna – írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik