Nagyvilág

Még mindig Bill Gates a világ leggazdagabb embere

A Forbes hétfőn tette közzé szokásos gazdaglistáját. Még soha nem volt annyi dollármilliárdos, mint most.

Az amerikai üzletember vagyonát 79 milliárd dollárra becsülte a tekintélyes pénzügyi magazin. . Bill Gates egy év alatt 3,2 milliárd dollárral lett gazdagabb – annak ellenére is, hogy tavaly novemberben 1,5 milliárd dollárt adományozott feleségével közös alapítványa, a The Bill & Melinda Gates Foundation részére. Az elmúlt 21 évben Bill Gates 16-szor szerepelt az évente kiadott lista élén.

A Microsoft alapítóját a mexikói Carlos Slim követi a második, Warren Buffett amerikai nagybefektető pedig a harmadik helyen követi 77,1, illetve 72,7 milliárd dollárral. Buffett egy helyet javított, tavaly ugyanis Amancio Ortega volt a harmadik. A spanyol üzletember ezúttal a negyedik helyen áll 64,5 milliárddal. A listán szereplők közül egyébiránt Warren Buffett vagyona gyarapodott a legnagyobb mértékben, 14,5 milliárd dollárral.

Az első tízben van még Larry Ellison (54,3 milliárd), Charles és David Koch (fejenként 42,9 milliárd), Christy Walton és családja (41,7 milliárd), James Walton (40,6 milliárd), valamint Liliane Bettencourt és családja (40,1 milliárd).

Először került be a világ leggazdagabb húsz embere közé Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója öt helyet javítva idén a tizenhatodik 33,4 milliárddal. A világ legfiatalabb dollármilliárdosa mindazonáltal a 24 éves Evan Spiegel, a Snapchat nevű mobilalkalmazás társalapítója, akinek vagyonát 1,5 milliárd dollárra becsülik.

A Forbes szerint tavaly száznyolcvaneggyel 1826-ra nőtt, és ezzel rekordot döntött a világ dollármilliárdosainak száma. Összvagyonuk a becslések szerint eléri a 7,05 billió dollárt. A 2014-es listán szereplő milliárdosok vagyona 6,4 billió dollár volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik