Nagyvilág

Elátkozta elődjét az ukrán elnök

Janukovics, Putyin (janukovics, putyin)
Janukovics, Putyin (janukovics, putyin)

Porosenko reméli, hogy Janukovics örökre a pokolban fog égni az egy évvel ezelőtti tüntetés résztvevői ellen elkövetett bűnökért.

Az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi demonstrálók ellen egy évvel ezelőtt végrehajtott brutális karhatalmi fellépésre emlékeztek pénteken. Petro Porosenko ukrán elnök az évforduló alkalmából kitüntetéseket adott át a Majdan-áldozatok hozzátartozóinak.

Porosenko beszédében feltette a kérdést: „vajon kiadja-e valaha Oroszország Janukovicsot, a Majdanon történt vérontás fő felelősét?”. Ezzel arra célzott, hogy egy évvel ezelőtt, a kijevi tüntetéssorozat végnapjaiban a belügyi egységek tüzet nyitottak tüntetőkre, több mint százan vesztették életüket. Több demonstrálót elraboltak, később holtan vagy brutálisan megkínozva kerültek elő. Az események fő felelőse Viktor Janukovics akkori ukrán államfő volt, aki – miután helyzete tarthatatlanná vált – Oroszországba menekült, hátrahagyva elképesztő fényűzéssel berendezett rezidenciáját, ahol még saját állatkertje is volt. Oroszország ezután a forradalom miatti káoszt kihasználva foglalta el a Krím-félszigetet, a keleti megyékben pedig az ukrán állami erőkkel szembenálló szeparatisták támogatásával indiított offenzívát.

„Nem kétlem, hogy Janukovics a pokolban fog égni örökre, de ez már kívül áll a földi bíróságok hatáskörén” – mondta a megemlékezésen Porosenko. Beszámolt arról is, hogy az ukrán biztonsági szolgálat és a főügyészség a haláleseteket feltáró nyomozás során orosz közreműködésre utaló nyomokat talált. Lehallgatott telefonbeszélgetések tanúsága szerint Janukovics orosz karhatalmi szervekkel egyeztetve adott parancsot arra, hogy tüzet nyissanak a tüntetőkre, az Alfa különleges belügyi egység több kihallgatott tagja pedig azt vallotta, hogy az orosz elnök tanácsadója, Vlagyiszlav Szurkov irányítása alatt szervezték meg a tüntetőkre tüzet nyitó mesterlövész-csapatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik