Nagyvilág

II. Erzsébet fél, hogy fia kiakasztaná a briteket

ii(1)(960x640).jpg (ii erzsébet, károly herceg, )
ii(1)(960x640).jpg (ii erzsébet, károly herceg, )

A királynő aggódik amiatt, hogy Nagy-Britannia döbbenten fogadja majd Károly herceg uralkodási stílusát - derült ki a brit trónörökösről szóló új életrajzi könyvből.

A Charles: The Heart of a King című kötet szerint a 66 esztendős herceg már nem egyszer felborzolta a kedélyeket a Buckingham-palotában azzal, hogy előszeretettel karol fel az uralkodóház tagjaitól szokatlannak számító ügyeket. A walesi herceg Catherine Mayer által papírra vetett, nem hivatalos életrajza szerint a trón elfoglalását követően Károly kisebb monarchiát hozna létre és megnyitná a nagyközönség előtt a királyi rezidenciák egy részét.

A Buckingham-palota folyosóin, félre eső szobáiban és magánlakosztályaiban is egyre nő a nyugtalanság, ahogy a királynő uralkodása – egy bennfentes megfogalmazásával élve – “elkerülhetetlen alkonyához” közelít – mondta Mayer, akinek írását folytatásokban közli a The Times című brit lap.

Károly sokkoló lehet

“Törvényes örökösként a herceg a monarchia fogalmának újradefiniálására készül. Az udvar néhány embere – és maga az uralkodó is – azonban attól fél, hogy sem a királyi udvar, sem az állampolgárok nem fogják tolerálni az újdonság okozta sokkot” – írja Mayer. A könyv szerint Károly apja, Fülöp edinburghi herceg a brit trónörökös egyik legkeményebb kritikusa, aki szerint fia “önzően viselkedik”, amikor “belső szenvedélyeit” az uralkodói kötelezettségei elé helyezi.

A Buckingham-palota nem kívánt reagálni a könyvvel kapcsolatos megkeresésre, ám a walesi herceg szóvivője részletes közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy Mayer nem kapott exkluzív hozzáférhetőséget a herceghez és a könyve nem hivatalos életrajz. Mint fogalmazott: “a walesi herceg jövőbeli uralkodására vonatkozó spekulációk már évtizedek óta keringenek a levegőben, de ezzel a témával kapcsolatban ez után is tartózkodni fogunk a kommentároktól”.

Károly 2005-ben vette feleségül ifjúkori kedvesét, Camilla Parker Bowlest, aki – a Buckingham-palota jelenlegi feltételezése szerint – egy nap királynéként fog mellette ülni a trónon – írja könyvében Mayer.

A 88 éves Erzsébet – aki 1952. február 6-án lépett trónra – hamarosan megdöntheti az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját. A jelenlegi rekordot az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartja 63 évvel, hét hónappal és három nappal. Ahhoz, hogy II. Erzsébet megdönthesse az üknagymama rekordját, az szükséges, hogy szeptember 11-én, 90. életévének közepén is még ő üljön a trónon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik