Nagyvilág

Katalónia alternatív szavazást tart a függetlenségről

katalónia (katalónia)
katalónia (katalónia)

Katalónia november 9-én alternatív szavazás keretében méri fel a lakosság véleményét a régió Spanyolországtól való esetleges elszakadásáról - jelentette be kedden Barcelonában Artur Mas, a katalán kormány vezetője. A helyi vezetés előző nap megállapította, hogy az eredetileg tervezett referendum megtartása alkotmányos aggályok miatt nem lehetséges, írja az MTI.

Ahogyan korábban megírtuk: nem lesz népszavazás a katalán függetlenségről, november 9-én mégis rendeznek egyfajta alternatív választást. A nem hivatalos voksolást a népszavazáshoz hasonlóan “szavazókörök, urnák és szavazócédulák” segítségével, a korábban kijelölt napon rendezik meg törvényes keretek között, a nem kötelező érvényű eredményt másnap teszik majd közzé. Mas hangsúlyozta: november 9-én a lakosság véleményének kikérésével gyakorlatilag a végleges voksolást készítik elő, kormánya nem táncol vissza, és továbbra is szeretné elérni, hogy egy későbbi időpontban hivatalos szavazáson dönthessenek majd Katalónia függetlenségéről.

Párbeszédre van szükség

A spanyol kormány a múlt hónapban felkérte az alkotmánybíróságot, nyilvánítsa az alaptörvénnyel ellentétesnek a november 9-re kitűzött referendumot. A testület a határozathozatalig felfüggesztette a szavazás megtartásáról szóló rendeletet.
Mariano Rajoy spanyol kormányfő üdvözölte a döntést és párbeszédre szólította fel a hatóságokat. “Párbeszédre van szükségünk, beszélnünk kell. Közöttünk sokan vannak, akik együtt akarnak élni, hiszen már nagyon sok dolgot csináltunk együtt” – fogalmazott egy madridi eseményen Rajoy.
Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza.

Fotó: Europress/AFP/Josep Lago

Ajánlott videó

Olvasói sztorik