Nagyvilág

Nem lesz népszavazás a katalán függetlenségről

A referendum a spanyol alkotmányba ütközik, így más lehetőséget keresnek az elszakadáspártiak – írja az MTI.

A 7,5 milliós Katalónia Spanyolország egyik legerősebb régiója gazdasági értelemben, az ország GDP-jének mintegy ötödét adja. Az ott élők ezért régóta úgy vélik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéssel, de túl keveset kapnak ezért cserébe, így megerősödött a régió függetlenségi mozgalma is. Ezt csak növelte a Spanyolországot sújtó gazdasági válság.

Artur Mas katalán miniszterelnök kezdeményezésére november 9-re függetlenségi népszavazást írtak ki. A spanyol központi kormány azonban alkotmányellenesnek minősítette ezt, az alkotmánybíróság pedig felfüggesztette a népszavazás megtartásáról szóló rendeletet. A katalán vezetés ennek ellenére meg akarta tartani a voksolást, de egyeztetést követően hétfőn elálltak a tervtől.

Úgy tudni, hogy Arthur Mas már kedden a sajtó elé áll, hogy bejelentse az új elképzeléseket. A függetlenség kérdése egyébként megosztja a katalánokat, ellentüntetések is voltak, az embereknek pedig mindössze 23 százaléka véli úgy továbbra is, hogy az alkotmánybírósági döntés ellenére meg kellene tartani a népszavazást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik