Nagyvilág

Ebola: Sorsára hagyott holttestek, kiürült falvak, zombi túlélők

Ebola(430x286).jpg (ebola)
Ebola(430x286).jpg (ebola)

Tényleg csak egy repülőút választ el minket a nyugat-afrikai borzalmaktól? Világméretű járvány lesz? Túlélhető? Utánajártunk az Ebolával kapcsolatos legégetőbb kérdéseknek.

Három érintett ország, több mint 1200 fertőzött, 670 halott: március óta egyelőre ez a valaha volt legnagyobb Ebola-járvány mérlege. És itt még nincs vége, sőt! A térségben dolgozó szakemberek szerint a vírus elszabadult, terjedése pedig az elmúlt hónapokban ellenőrizhetetlenné vált, így az sem kizárt, hogy Guinea, Sierra Leone és Libéria után, hamarosan újabb afrikai országok válnak érintetté.

Nigéria például, ahová a múlt hétvégén egy libériai férfi hurcolhatta be a vírust, azután, hogy a vírusfertőzés tüneteit mutatva, két nemzetközi repülőjáratra is feljutott. A 40 éves Patrick Sawyer, akit a hírek szerint már az induláskor heveny hasmenés és hányás gyötört, a lagosi reptérre érkezve esett össze, öt nappal később pedig meghalt.

Világméretű hisztéria

A nigériai Arik Air, és a nyugat-afrikai Asky légitársaság válaszul felfüggesztette a libériai, illetve Sierra Leone-i járatait, miközben az egészségügyi szakemberek versenyt futnak az idővel, hogy megtalálják azt a közel harmincezer embert, akik utazása alatt valamilyen formában kapcsolatba kerülhettek Sawyerrel. A Manager Magazin értesülései szerint eddig 59 embert sikerült azonosítaniuk.

Az eset nemcsak Nigériában, hanem szinte az egész világon komoly pánikot váltott ki: Nagy-Britanniában, ahonnan évente több mint százezren utaznak Nigériába, a lakosság egy része a szigetország lezárását követeli, Ausztráliában a fertőzésveszély miatt vörös riasztást adtak ki, és az Egyesült Államokban is fokozottan ellenőrzik az Afrikából érkezőket.

Ebola: nagypályás gyilkos

Minden, amit az Eboláról eddig tudunk:

– a legnagyobb ismert vírus, akkora mint egy baktérium
– a különféle válfajainak 50-90%-os a halálozási rátája
– 1976-ban azonosították azután, hogy járványt okozott a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található Ebola-folyó völgyében
– még ma sem tudják pontosan, honnan jön a vírus
– az emberi népességben rövid ideig képes fenntartani magát
– a lappangási ideje 21 nap is lehet
– nem terjed levegőben, csak a beteg testnedveivel fertőz
– nem válogat: a férfiak és a nők egyformán veszélyben vannak
– a vírussal fertőzött betegek halálát leggyakrabban vérzéses sokk okozza
– a túlélők lassan, legalább két hónapig gyógyulnak és még négy hónappal a fertőzés után is hordozzák a vírust
– utoljára 2007-ben, Ugandában tört ki Ebola-járvány

Könnyű lenne megállítani

Legalábbis ezt mondja a vírus egyik felfedezője, dr. Peter Piot. A belga szakember a CNN-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy bár az Ebola a ma ismert leggyorsabban terjedő és leghalálosabb vírus, a járványt viszonylag könnyű lenne megakadályozni. A vérzéses lázat terjesztő vírus ugyanis kizárólag közvetlen érintkezés és testnedvek (vér, nyál, védekezés nélküli szexuális kapcsolat) útján terjed.

„Attól, mert valaki egy gépen utazik egy ebolás beteggel, még nem lesz fertőzött. Érintkeznie is kell vele a betegségének abban a szakaszában, amikor a beteg már tüneteket is mutat” – mondta el a szakember, aki szerint a karantén, a higiéniai szabályok megfelelő betartása, a megfelelő védőruha, a kézmosás, a szappan és a holttestek megfelelő kezelése gátat vethet a vírus terjedésének, így a világméretű járványnak is.

Kép forrása: Europress

Piot azt is elmondta, az újra és újra fellángoló járványok ellen a legjobb megoldás az lenne, ha a szakembereknek negyven év után végre sikerülne minden kétséget kizáróan azonosítaniuk a vírus forrását. „Még mindig nem vagyunk benne 100%-ig biztosak, de úgy tűnik, valamilyen denevér lehet a forrás.”

De akkor miért tombol mégis a járvány?

Elsősorban a félelem miatt. A helyiek ugyanis rettegnek a vírustól, ám még ennél is jobban félnek a „modern” orvosoktól. Dr. William Fischer, a University of North Carolina orvosa, aki a járvány guineai megjelenése óta dolgozik a térségben, az NBC Newsnak beszélt a lehetetlen állapotokról. „Teljes falvak ürülnek ki, mire egyáltalán odaérnénk. Nem egyszer fordult elő, hogy már csak a sorsára hagyott holttesteket találtuk, mert a többi lakó egyszerűen elmenekült. Ki tudja hova.”

Az amerikai orvos hozzátette, túl azon, hogy ezzel követhetetlenné és ellenőrizhetetlenné válik a fertőzöttek száma, csak nehezen tudják meggyőzni a helyieket arról, hogy orvoshoz menjenek. „Nem bíznak bennük, és inkább a hagyományos gyógyítókat választják, ezzel is terjesztve a vírust. Nem hisznek abban, hogy a kórházban nagyobb esélyük van a gyógyulásra, hiszen csak annyit látnak, hogy rengetegen kerülnek be, de közülük alig valaki tér haza.”

Fotó: Europress/AFP/Cellou Binani

Hazalopják a betegeiket

És, ha mindez nem lenne önmagában elég rossz, a vírus sújtotta országokban megjelent az agresszió is. A kétségbeesett rokonok, és a rettegő városlakók egyemberként támadnak a nyugati orvosokra, azzal vádolva őket, hogy ők szabadították rájuk a betegséget. Sierra Leonéban és Libériában is rendőrök őrzik a kórházakat, ahol nemcsak az orvosok, de a betegek sincsenek biztonságban.

Néhány napja egy fiatal Sierra Leone-i nő halt meg, akit miután kiderült, ebolás, a családja rabolt el a kórházból. Miközben a hatóságok az egész országban keresték őket, a nőt családja egy hagyományos gyógyítóhoz vitte. A hatóság emberei csak napokkal később találtak rájuk, ám hiába vitték újra kórházba a beteget, a nő a mentőben meghalt.


Kép forrása: Europress 

Nincs gyógymód

Bár a szakemberek évek óta dolgoznak azon, hogy előállítsák az Ebola ellenszerét, egyelőre nincs kézzel fogható eredmény. A betegség kezelése jelenleg folyadék- és elektrolitpótlásra, lázcsillapításra és vérnyomáscsökkentésre korlátozódik. Reményt egyedül a túlélők jelenthetnek: a szakemberek ugyanis bíznak benne, hogy a vérükből sikerül izolálni egy anyagot, aminek köszönhetően túlélték a fertőzést.

Zombi túlélők, megpecsételt sorsok

Annak ellenére, hogy az Ebola-vírus különféle válfajainak halálozása 90 százalékos, vagyis a vírus tízből kilenc embert jó eséllyel megöl, a fertőzést túl lehet élni. A szakemberek azt mondják, minél hamarabb kerül valaki kórházba, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a folyadékpótlásból, vérnyomáscsökkentésből és elektrolitpótlásból álló gyógykezelés megmenti az életét.

Így gyógyult meg az a guineai férfi is, aki beteg édesapját ápolta, amikor megfertőződött. Saa Sabas a CNN-nek elmondta, az orvosok apja testében csak a halála után mutatták ki az Ebola-vírust, ekkor kérték meg őt is arra, hogy figyelje magát. Kilenc nap után belázasodott, és mivel két nap múlva sem lett jobban, önként jelentkezett a kórházban.

„A testhőmérsékletem napokon keresztül 40 fok volt, de nem csak emiatt voltam elgyötört: napjában többször is hasmenésem volt, szünet nélkül csuklottam és szinte folyamatosan hánytam” – írja le a betegséget a férfi. Saa végül szerencsésnek bizonyult: meggyógyult és hazamehetett, ám a vírus utóhatásaitól a mai napig szenved.

Nemcsak a maradandó tünetek, hanem a környezete reakciói miatt is. „Élőhalottnak, zombinak tartottak, csak mert túléltem azt, amit sokan nem. Mindenki nagy ívben elkerült, még a szemembe nézni se mertek.” De nem csak Saa, a legtöbb Ebola-túlélő ehhez hasonló fogadtatásban részesül hazatérése után. Többségük épp ezért egyáltalán nem büszke arra, hogy legyőzte a betegséget, inkább nem is beszélnek róla, mert félnek a stigmától, amivel a betegség jár.

Kell-e félniük a magyaroknak? 

Egyelőre nem. Egyrészt, mert, ha a vírus ki is jut Afrikából, a szakemberek szerint Európában Párizst érinti majd először. A térségből ugyanis ide érkezik a legtöbb gép. Másrészt, mert Európában nincsenek meg a feltételei, hogy a kórokozó olyan járványt okozhasson, mint Nyugat-Afrikában.

Tudjon meg mindent az Eboláról! Tünetek és megelőzési lehetőségek a HáziPatika oldalán.

Bréking: hazaviszik a két ebolás amerikait

Cikkünk elkészülte után érkezett a hír, hogy az amerikai hatóságok úgy döntöttek, szigorú biztonsági intézkedések mellett hazaszállítják azt a két amerikai önkéntest, akikről az elmúlt héten derült ki, hogy Ebola-vírussal fertőződtek.

Dr. Kent Brantly és misszionárius kolléganője, Nancy Writebol a járvány kitörése óta egy libériai kórházban dolgozott. Mindketten itt kapták el a gyilkos kórt, és bár az elmúlt napokban némi javulást mutattak, továbbra is kritikus az állapotuk.

A NBC hírei szerint a két beteg amerikait a legszigorúbb óvintézkedések betartása mellett, egyenként szállítják majd az Egyesült Államokba, ahol az Emory University Hospitalban folytatják a gyógykezelésüket. Az intézmény egyébként egyike annak a négynek az államokban, melyeket speciálisan arra alakítottak ki, hogy súlyosan fertőző betegeket kezeljenek benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik