Nagyvilág

Kerry: Ne legyen kérdés a koreai családegyesítés

John Kerry amerikai külügyminiszter megerősítette csütörtökön Szöulban, hogy meg fogják rendezni az Egyesült Államok és Dél-Korea február végén kezdődő közös hadgyakorlatát, egyúttal figyelmeztette Észak-Koreát, hogy az ügyet ne kösse össze a családegyesítési találkozók kérdésével.

Kerry egyúttal intette Észak-Koreát attól, hogy bármiféle agressziót kövessen el. Kijelentette azt is: az Egyesült Államok soha nem fogja elfogadni, hogy Phenjan atomhatalommá váljon.

Phenjan az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra háborús előkészületként tekint. A Panmindzsonban szerdán tartott magas szintű Korea-közi tárgyalásokon az északi küldöttek azt próbálták elérni, hogy halasszák el a hadgyakorlatot az annak kezdetével egy időben esedékes családegyesítési találkozó utáni időpontra.

“Az Egyesült Államok úgy gondolja, helytelen humanitárius ügyeket, például a szétszakított koreai családok újraegyesítését bármilyen más kérdéshez kötni” – jelentette ki az amerikai külügyminiszter dél-koreai kollégájával, Jun Bjung Szével folytatott megbeszélését követően újságírók előtt.

Szöulban Kerry és kollégája arra figyelmeztette az északi vezetést, hogy tartózkodjon mindennemű agressziótól. Kerry az esetleges jövőbeni északi lépések kapcsán azt üzente Phenjannak, hogy “az Egyesült Államok kész és képes is megakadályozni az észak-koreai agressziót”.

Az amerikai diplomácia vezetője emellett felszólította szövetségeseit, Dél-Koreát és Japánt, hogy enyhítsenek a köztük lévő feszültségen. Ez a feszültség szerinte azt a kockázatot rejti magában, hogy nem tudják megfelelően összehangolni a sztálinista rezsimet illető intézkedéseket.

Az amerikai külügyminiszter ázsiai körútjának keretében a következő napokban a kínai és az indonéz fővárosba látogat el. Pekingben arról szeretné meggyőzni a kínai vezetést, segítsen elérni, hogy Phenjan visszatérjen a leszerelési tárgyalásokhoz. “Egyetlen másik országnak sincs nagyobb lehetősége arra, hogy befolyásolja Észak-Korea viselkedését, mint Kínának” – jelentette ki Kerry Szöulban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik