Nagyvilág

A lengyeleknek két atomerőmű kell

Atomerőmű (atomerőmű)
Atomerőmű (atomerőmű)

Lengyelországnak jelenleg nincs reaktora, de a mostani tervek szerint 2035-re már kettő is működne.

Miközben Magyarországon a paksi bővítés a vita tárgya, Varsóban nem aprózzák el a kérdést. A lengyel kormány ugyanis elfogadta a nemzeti atomenergia-programot, megteremtve a jogi és technológiai kereteit két, egyenként 3 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű megépítésének – adta hírül közleményében a varsói gazdasági minisztérium.

Az első atomerőmű első blokkjának építése (az erőmű a választott technológiától függően két vagy három blokkból állna) 2019-ben kezdődne, költségeit 40-60 milliárd zlotyra (9,5-14,3 milliárd euró) becsülik. A helyszínt és az alkalmazandó technológiát 2016 vége előtt teszik közzé. A reaktor 2024 végére kerülne üzemkész állapotba.

A második atomerőmű építését 2025-ben kezdenék el, és a program szerint 2035-ben fejeznék be.

Zöld jelzés

A dokumentum szerint a nukleáris, szén-, gáztüzelésű, illetve megújuló energiaforrásokra alapozó erőművek költségeit összehasonlítva megállapítható, hogy az atomerőművek versenyképesek még a legolcsóbb klasszikus energiaforrásokkal szemben is. Ez a széndioxid-kibocsátási jogok és a fosszilis üzemanyagok növekvő költségeivel magyarázható.

Hanna Trojanowska, a lengyel kormány atomenergia-ügyi biztosa a múlt héten közölte, hogy az atomenergia-program “zöld jelzést” ad a kormánynak két atomerőmű megépítésére, de a konkrét döntések az állami PGE energiaszolgáltató kezében vannak.

Lengyelországnak jelenleg nincs atomerőműve, energiájának zömét változatlanul szénből nyeri, amelyből nagy készletekkel rendelkezik, de szeretné csökkenteni részesedését energiatermelésében. Ebben nagy mértékben számít az utóbbi években feltárt jelentős palagáz-készleteinek ipari felhasználására.

Az ország villanyáram-termelésének 91 százalékát kőszén- és lignittüzelésű erőművek fedezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik